Egészséges életmód? Egyszerre túl sok és túl kevés az elérhető információ

Minden információ rendelkezésünkre áll az egészséges élethez, mégis a magyar lakosság 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott. Mi lehet ennek az oka?

Az egészségtelen életmódnak köszönhetően kialakuló túlsúly, az elhízás mára világméretű problémává nőtte ki magát, és ez alól sajnos Magyarország sem kivétel, a lakosság mintegy kétharmada (!) túlsúlyos vagy elhízott.

De vajon miért van ez így, ha ma már mindenki számára elérhetően állnak rendelkezésre az kiegyensúlyozott étrendre, a megfelelő fizikai aktivitásra, az egészséges életmódra vonatkozó ismeretek? Erre kereste a választ kutatásában a TÉT (Táplálkozás, életmód, testmozgás) Platform.

Egyszerre túl sok és túl kevés az információ

"A túl sok információ és az alapismeretek hiánya egyszerre van jelen életmódunkban" – derült ki a táplálkozási és életmód szokásokat vizsgáló reprezentatív kutatásból. A felnőtt lakosság tájékozott – vagy legalábbis annak tartja magát – az egészséges életmód terén, ugyanakkor a rengeteg rendelkezésre álló információból, a megfelelő táplálkozási alapismeretek híján nem tudnak szelektálni, válogatni.

Az eredmények rávilágítottak arra, hogy bár bőséges mennyiségű információ áll rendelkezésünkre az egészséges életmód kialakításához (mint például a szükséges energiabevitel, az ideális és az aktuális testtömeg), azokat nem, vagy nem megfelelően használjuk, a legfőbb probléma pedig az alapvető ismeretek hiányából adódik. A hiányos alapismeretek miatt az élelmiszerek csomagolásán megtalálható információkat nem tudjuk megfelelően értelmezni, ezért tudatos döntések helyet vásárlásaink legtöbbször ad-hoc módon, az íz és az ár figyelembevételével (illetve a reklámok hatására) dőlnek el.

Zöldséges combragu

Itt épp brokkoli és zöldbab volt kéznél, de bármi megteszi, ízlés szerint. Sűrű, krémes, szaftos, laktató kaja.

A felmérés főbb megállapításai:

Az egészség a megkérdezettek véleménye szerint nem csupán a betegség hiányát vagy a jó leleteket jelenti, hanem ezek mellett fontos szempont a fájdalom hiánya, a megfelelő testsúly, a fiatalosság érzete. Az egészségesség része az, is hogy ne kelljen folyamatosan azzal törődni, hogy mit ehet, ihat az ember.

  • Az egészséges életmód legtöbbeknek a káros szenvedélyektől való tartózkodást,
  • a rendszeres étkezést (58%) és a szabad levegőn való könnyű mozgást (43%) jelenti (az étkezés szerepét jóval többen hangsúlyozzák, mint a sportolást),
  • az emberek közel fele (48%) nem tudja, hogy mennyi a napi energiaszükséglete (hány kalóriára van szüksége),
  • 57%-uk nem tudja, hogy mennyit visz be valójában.
  • több mint egyharmaduk (37%) egy évnél régebben mérte meg testsúlyát, (bár a többség túlsúlyos (37%) vagy elhízottnak (20%) számít),
  • két emberből legalább egy gondolja úgy, hogy kevesebb cukrot (56%) vagy sót (49%) használva sokat tesz az egészségéért,
  • kevesebbet enni vagy többet utazni az élelmiszerek beszerzése érdekében vagy kevésbé eltartható terméket vásárolni már kevesen hajlandóak,
  • a vásárlók 61 százaléka megnézi, hogy mi van a címkén, de elsősorban a termékek összetételére (51%), illetve a lejárati időre koncentrál (41%),
  • a tápértékadatokat (39%-uk) olvassa el, ám ez utóbbi jelölésekről 21% mondta, hogy bizonytalan abban, mit is jelentenek,
  • az élelmiszerek vásárlásakor leginkább az élvezeti érték ((frissesség (60%), ízletesség (52%), minőség (49%)) és az ár (45%) a legfontosabb tényezők,
  • a vizsgált termékek közül a gabonapelyheknél került leginkább előtérbe az egészségesség szempontja (26%), de az élvezeti érték e terméknél is fontosabb tényező,
  • a csomagoláson feltüntetett hívószavak közül a „mentes” (74%) címkék nagy vonzerővel bírnak, előnyt jelentenek még a „rostokban gazdag” (63%), „teljes kiőrlésű”(67%) kategóriák is,
  • az emberek több mint fele (56%) azért dönt a házi koszt mellett, mert azt egészségesebbnek véli – miközben összetételéről, energiatartalmáról kevés információval rendelkezik,
  • az egészséges élet kerékkötője legtöbbek szerint a pénz (66%) - azaz az egészséges életmód túl drága,
  • 39% szerint egészséges életmódjuk fő akadálya a hiányzó akaraterő, azaz az egészséges életmód túl sok erőfeszítést igényel,
  • sokan hiányolják még a megfelelő választékot egészséges ételekből.

A közösségi média térnyerésével nőtt a táplálkozással kapcsolatos elképzelések terjedésének sebessége. Összességében az emberek háromnegyede tájékozottnak gondolja magát az egészséges táplálkozás terén. Az önmagukat nagyon tájékozottnak gondolók jelentősen nagyobb arányban értenek egyet a cukor káros hatásaival kapcsolatos állításokkal (81%), a házilag készített ételek egészségesebb voltával (73%) és azzal, hogy az „adalékanyagok rákot okoznak” (41%).

Az egészséges étrend a többség számára a megfelelő folyadékbevitelt, a bőséges esti étkezés kerülését és a mérsékelt cukorbevitelt jelenti. Érdekesség, hogy a különböző, egészségesnek gondolt divatos étrendeket - mint a paleo, a nyers vagy a vegetáriánus - csak nagyon kevesen tartják üdvözítőnek. Az önmagukat tájékozottnak gondolók leginkább az alacsony cukor-, szénhidrát- és zsírbevitelt vélik jónak.

Moussaka pulykahússal

Sokszor és sokféleképp próbáltuk már a moussaka-t, de eddig ez a recept vált be a legjobban. Nagyon szeretjük. Igaz, már nincs padlizsánszezon, de a hétvégén igen szép darabokat ...

Mi a teendő?

A legfontosabb teendő egyértelműen az, hogy a lakosság általános táplálkozási alapismereteit bővítsük, "stabilizáljuk". Ijesztő, hogy milyen keveset tudunk testünk felépítéséről, működéséről, arról, hogy mire van valójában szüksége a szervezetünknek egészségünk megőrzése érdekében.

A kutatásokkal szerzett tudás rendelkezésre bocsátásával olyan széles körű szakmai és társadalmi összefogást indíthatunk el, melynek eredményeként megalapozott és hatékony egészségnevelő programok létrehozásával szolgálhatjuk a hazai lakosság életmódjának javulását. Közös célunk, hogy a lakosság az ismeretek elsajátítása mellett a napi gyakorlatába is beillessze az életmódját javítani tudó lépéseket.” – mondta Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via TÉT Platform

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...