A terep előkészítése a fasírtok számára
Megesik, hogy egy hosszú autóút közben a gyerekek „Éhes vagyok!” felkiáltásait megelégelve úgy döntünk, a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldást választjuk: betérünk a legközelebbi gyorsétterembe. Ilyenkor a legkisebbek a játékokkal csábító gyerekmenük hipnózisába esve döntésük predesztinálva van. A fast food vendéglátó egységek korábban már meghallották a nép szavát, és sokat tettek az érdekében, hogy minél egészségesebb falatok közül válogathassunk, de lássuk be, ez a műfaj így sem a biomamák álma.
Készül a csicseriborsós püré
A gyerekek saját kis dobozkáját mi magunk is összeválogathatjuk, kérhetünk hozzá gyümölcsöt, 100% rostos üdítőitalokat, a főfogás azonban az esélytelen nyugalmával indulhatna az egészséges ebédek olimpiáján. Hamburger helyett gyakran választanak a kicsik chicken nuggets falatokat, de ez is bő olajban sült, és az összetevőinek megtippelésére jobb, ha nem teszünk kísérletet. Igazi függőséget képes okozni, már csak saját példámból kiindulva: ha bűnözésre adom a fejem, minden mindegy alapon, az óriás burger menümet megspékelem néhány ropogós csirkefalattal valamilyen szósz kíséretében. Nem a legegészségesebb, de annál finomabb!
A fasírt összegyúrása
Mostanában már ez a gasztrobűntény egyre ritkábban fordul elő velem, hiszen megtaláltam a receptet Dacota alkotásait böngészve, amivel ízvilágában megtévesztően hasonló, mégis hasznos tápanyagokban gazdag csibefasírtokat készíthetek. Nem szeretném a kedélyeket borzolni, de ezt még fokozni is tudom, mert nem csak az olajos sütést lehet ezzel kiváltani, de még zöldség is kerül bele, név szerint csicseriborsó. A gyerek tuti biztos, hogy nem fogja benne kiszúrni (hacsak nem vele együtt készítjük el), mert karakteres ízt nem, csak nagyszerű állagot biztosít a húsos falatoknak.
Szakavatott fűszerőrlőnk munka közben
A csicseriborsó egyébként nálunk meglehetősen mellőzött mostoha növény. A Közel-keleten és a mediterrán országokban sokkal népszerűbb, gondoljunk csak a falafelre. Kitűnő fehérje- és kalciumforrás, magas vas- és rosttartalommal, így gyerekeknek különösen ajánlott! A szülőknek pedig azért érdemes rendszeresen beletenni a hétköznapi menübe, mert csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Konzerv és szárított formában is elérhető. Ez utóbbi esetében egy napos áztatást követően nagyjából két órán át kell főzni, amíg teljesen puha nem lesz.
Különböző kiszúróformákkal még izgalmasabbá tehető ez az étel is
A kiskuktákat is befoghatjuk az ebéd vagy vacsora elkészítéshez, amit még élvezetesebbé tehetünk számukra a kifejezetten gyerekeknek készített konyhai eszközökkel. Például a kicsiknek készült nyújtófa-kalapács kombináció igen nagy sikert aratott a fasírt kilapításánál. Hogy még vonzóbbá tegyük ezt a fogást, mi maci alakúra szaggattuk a húspogácsát. Ugye nem kérdés, hogy megették-e? Szezon szerinti körettel érdemes szervírozni, mi a tejfölös újburgonyát választottuk.
Fasírt lapítás a konyhai kalapáccsal
Szezámmagos csibefasírt tejfölös újburgonyával
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 25 dkg főtt csicseriborsó (vagy 1 konzerv)
- 7 dkg puha vaj
- 2 tojásfehérje
- 3 duci fokhagymagerezd
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 2 tk őrölt koriander
- só
- bors
- 7 dkg szezámmag
- 60 dkg újburgonya
- só
- 10 dkg vaj
- 1 nagy doboz tejföl
- mustármag
- koriandermag
- néhány szem egész fekete bors
- apróra vágott metélőhagyma
A csibefasírt receptjét itt tudod elmenteni
Elkészítés:
- A csirkemellet kockákra vágjuk, és a főtt csicseriborsóval együtt aprítóba tesszük, pépesre daráljuk.
- A masszát keverőtálba tesszük. Mellényomjuk a fokhagymát, hozzátesszük a puha vajat, a tojásfehérjét, a zsemlemorzsát, és a fűszereket.
- A szezámmagot szétterítjük egy nagyobb tálcán.
- A masszából egy kiszúró forma segítségével fasírtokat készítünk, és beleforgatjuk a szezámmagba, hogy mindenhol befedje.
- Sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
- Amíg a fasírtok sülnek, addig elkészítjük az újburgonyát. Ehhez először megmossuk és megtisztítjuk a krumplit.
- Nagyobb edénybe tesszük és felöntjük vízzel. Megsózzuk, és félig megfőzzük.
- Ezután kevés vajat megolvasztunk, majd megpirítjuk benne a burgonyát.
- A tejfölt össze keverjük a mozsárban összetört fűszerekkel, az apróra vágott metélőhagymával, majd a burgonyát megforgatjuk benne.