Az egészséges bélmikrobióma baktériumok, vírusok, gombák és más mikroorganizmusok széles skáláját tartalmazza: ezek segítik az emésztőrendszert a táplálék lebontásában, de támogatják az immunrendszert, valamint a bél-agy tengelyt is. És hogy hogyan biztosíthatjuk mindezeket a bélmikrobiómánknak? Nos, az osztrák Grazi Műszaki Egyetem új tanulmánya szerint ez nagyon egyszerű: csak több gyümölcsöt és zöldséget kell ennünk.
A Gut Microbes című folyóiratban közzétett eredmény szerint ugyanis a friss gyümölcsök és zöldségek támogatják a bélrendszer egészségét.
Ehhez a tanulmányhoz a kutatók először készítettek egy katalógust a gyümölcsökből és zöldségekből származó mikrobioma-adatokból. Ez lehetővé tette számukra, hogy kitalálják, mely baktériumok és egyéb növényi mikroorganizmusok származnak az egyes típusokból. Ezután összehasonlították adatkatalógusukat kettő bélflórával foglalkozó tanulmány nyilvánosan elérhető adataival. Ezekkel a kezükben a kutatóknak már sikerült bizonyítékot találniuk a bélben található gyümölcs- és zöldség-mikroflórára.
Fogyasztásuk csecsemőkorban
Eredményeik alapján a tudósok azt találták, hogy ha csecsemőkorban valaki több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, az pozitívan befolyásolja az immunrendszer fejlődését az élet első három évében.
Dr. Babak Firoozi, a Kalifornia állambeli MemorialCare Orange Coast Medical Center gasztroenterológusa szerint az eredmények arra mutatnak rá, hogy a bélrendszer általános mikrobiótája rendeződik, és nem változik jelentősen a 2. év után.
Ezért kulcsfontosságú, hogy a szülők már korán bevezessék az egészséges táplálkozást, hogy gyermekük élethosszig tartó, változatos bél-mikrobiótával rendelkezzen, ami elősegíti az általános egészséget
– tette hozzá.
Monique Richard, regisztrált dietetikus, táplálkozási szakértő, a Nutrition-In-Sight tulajdonosa és a Táplálkozási Dietetikai Akadémia nemzeti médiaszóvivője, szintén egyetértett a következtetéssel. Szerinte a korai expozíció kulcsfontosságú az élethosszig tartó egészséges szokások bevezetésében és megtartásában. Így kiemelten fontos, hogy sokféle gyümölcsöt és zöldséget egyenek a kicsik – 1 és 3 éves kor között – különösen a mikrobiom kolonizációjához.
Miért olyan szuper alapanyagok a gyümölcsök és zöldségek a bélrendszer számára?
Richard szerint az egyik oka annak, hogy a gyümölcsök és zöldségek olyan fontosak a bélrendszer egészsége szempontjából, az oldhatatlan és oldható rosttartalmukhoz kapcsolódik. A rostok ugyanis sokat segítenek abban, hogy a salakanyagok kiürülhessenek a szervezetünkből.
Az oldható rostok feloldódnak a vízzel, de vonzzák is azt, így tudnak egymáshoz kötődni, miközben megragadják a zsírt és a koleszterint, ezáltal kitisztítva a beleket. Ezek a rostok a gyümölcsökben és zöldségekben található tápanyagok sokaságával együtt szó szerint táplálják a bélrendszerünkben lévő mikrobiomot, aktiválják, védik és fiziológiailag és biológiailag támogatják testi funkcióinkat
– magyarázta a szakértő.
Emellett az olyan gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, amelyek hozzájárulnak a bélmikrobióma sokféleségéhez, elősegíti a fontos vitaminok és a rövid szénláncú zsírsavak termelődését.
Mely gyümölcsök és zöldségek bélbarátok?
Ezen a téren a kulcs a változatosság. A gyümölcsök és zöldségek is sokfélék, ráadásul számtalan módon elkészíthetőek – ezt mindenképp használjuk ki! Kétségtelen, hogy a legtöbb gyümölcs és zöldség gazdag oldható és oldhatatlan rostokban, illetve számos jótékony összetevőt tartalmaznak, vannak azonban olyanok, amelyek fokozottan támogatják a bélrendszer egészségét.
Ilyenek a káposztafélék családjába tartozó zöldségek, mint a kelbimbó, a káposzta, a kelkáposzta, a rukkola, a spárga és a brokkoli. Az allium-családba tartozó zöldségek, így a metélőhagyma, a hagyma, a fokhagyma, a póréhagyma, valamint a mogyoróhagyma. Köztudottan jó választásnak bizonyulnak az erjesztett zöldségek, például a savanyú káposzta. Emellett az olyan gyümölcsök, mint a banán, a füge, a körte, a bogyós gyümölcsök, az alma, a sárgabarack, az alma és a kivi.
Még több egészségcikk: