Ezért ne egyél soha tévézés közben

Tévézés közben majszolgatni szinte mindenki szeret, pedig van egy ok, ami miatt érdemes leszokni róla. Sajnos.

Biztosan te is észrevetted már, hogy ha film- vagy sorozatnézés közben eszel, hajlamos vagy többet fogyasztani, mint az asztalnál, ha közben nem csinálsz semmit. Simán lecsusszan egy-két zacskó chips, egy tábla csoki, vagy bármiből kétszer annyi, mint amennyit egyébként fogyasztanál belőle. Ez nem véletlen, és nem csak veled van így: a Sussexi Egyetem kutatása kimutatta, hogy jóval kevésbé figyelünk a testünk jelzéseire, ha mással is foglalkozunk, nem csak az étkezéssel.

Ezért ne egyél soha tévézés közben

A kutatók 120 embert vizsgáltak: magas és alacsony kalóriás turmixokat adtak nekik, és megfigyelték, hogy a különböző mértékű odafigyelést kívánó feladatok közben mennyit fogyasztanak belőlük. Az alacsony odafigyelést igénylő feladatoknál a magas kalóriás ital hamarabb növelte a jóllakottság érzését, mint az alacsony kalóriás – ez a különbség azonban a magas koncentrációt igénylő esetben teljesen eltűnt. A résztvevők a magas és az alacsony kalóriás shake-ből is ugyanannyit fogyasztottak, míg a könnyebb feladatnál a magasabb kalóriás italból 45 százalékkal kevesebb fogyott.

A kutatás arra enged következtetni, hogy ha a feladat, amit evés-ivás közben végzünk, lefoglal minket, akkor nem figyelünk arra, mikor leszünk tele, és többet fogyasztunk még a magasabb kalóriájú ételekből is.

Ez főleg azoknak lehet fontos, akik próbálnak egészségesebben enni, vagy akiknek valamilyen betegség miatt nem mindegy, mennyit fogyasztanak bizonyos élelmiszerekből.

Szakértők szerint alapvetően két kiút van a végtelen nassolásból, ha mégis tévénézés közben szeretnél enni:

  • az egyik az, hogy egészséges ételeket készítesz magadnak, amelyekből nagyobb mennyiséget is megehetsz
  • a másik pedig az, hogy előre kiporciózod, mennyi nassolnivalót engedélyezel magadnak arra az időszakra, és nem is mész vissza többért.

A lényeg az, hogy ne az akaraterődre bízd azt, hogy sikerül-e végül megállnod annyinál, amennyinél szeretnél.


Még több egészség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...