Ezért ne egyél soha tévézés közben

Tévézés közben majszolgatni szinte mindenki szeret, pedig van egy ok, ami miatt érdemes leszokni róla. Sajnos.

Biztosan te is észrevetted már, hogy ha film- vagy sorozatnézés közben eszel, hajlamos vagy többet fogyasztani, mint az asztalnál, ha közben nem csinálsz semmit. Simán lecsusszan egy-két zacskó chips, egy tábla csoki, vagy bármiből kétszer annyi, mint amennyit egyébként fogyasztanál belőle. Ez nem véletlen, és nem csak veled van így: a Sussexi Egyetem kutatása kimutatta, hogy jóval kevésbé figyelünk a testünk jelzéseire, ha mással is foglalkozunk, nem csak az étkezéssel.

Ezért ne egyél soha tévézés közben

A kutatók 120 embert vizsgáltak: magas és alacsony kalóriás turmixokat adtak nekik, és megfigyelték, hogy a különböző mértékű odafigyelést kívánó feladatok közben mennyit fogyasztanak belőlük. Az alacsony odafigyelést igénylő feladatoknál a magas kalóriás ital hamarabb növelte a jóllakottság érzését, mint az alacsony kalóriás – ez a különbség azonban a magas koncentrációt igénylő esetben teljesen eltűnt. A résztvevők a magas és az alacsony kalóriás shake-ből is ugyanannyit fogyasztottak, míg a könnyebb feladatnál a magasabb kalóriás italból 45 százalékkal kevesebb fogyott.

A kutatás arra enged következtetni, hogy ha a feladat, amit evés-ivás közben végzünk, lefoglal minket, akkor nem figyelünk arra, mikor leszünk tele, és többet fogyasztunk még a magasabb kalóriájú ételekből is.

Ez főleg azoknak lehet fontos, akik próbálnak egészségesebben enni, vagy akiknek valamilyen betegség miatt nem mindegy, mennyit fogyasztanak bizonyos élelmiszerekből.

Szakértők szerint alapvetően két kiút van a végtelen nassolásból, ha mégis tévénézés közben szeretnél enni:

  • az egyik az, hogy egészséges ételeket készítesz magadnak, amelyekből nagyobb mennyiséget is megehetsz
  • a másik pedig az, hogy előre kiporciózod, mennyi nassolnivalót engedélyezel magadnak arra az időszakra, és nem is mész vissza többért.

A lényeg az, hogy ne az akaraterődre bízd azt, hogy sikerül-e végül megállnod annyinál, amennyinél szeretnél.


Még több egészség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...