Kiderült, kit okolunk amiatt, hogy egészségtelenül étkezünk

Annyi egymásnak ellentmondó információt kaptak az emberek az elmúlt negyven évben, hogy fogalmuk sincs, mi az igazság – ez derült ki egy felmérésből, ami az egészségtudatos briteket kérdezte a fogyasztási szokásaikról, és arról, hogy vajon el tudnak-e igazodni az egészségtippek között. Az is kiderült, hogy a legtöbb ember nem magát okolja az egészségtelen étkezés miatt.

Dr. Katrina-Louise Moseley cambridge-i történész szerint az 1980-as évek óta az emberek a szupermarketeket és az élelmiszergyártókat okolják Nagy-Britannia egészségtelen étkezési szokásaiért. A fogyasztók azonban „bűnrészesek” voltak a hosszú távú viselkedési változásokban, proaktívan választották ki, utasították el a kormány, az élelmiszeripar és a média tanácsait, hogy megfeleljenek körülményeiknek, és kielégítsék étvágyukat.

A legtöbben nem magukat okolják az egészségtelen étkezés miatt

A kutató korábbi kérdőíveket nézett át, és megvizsgálta, milyen volt az emberek hozzáállása a különböző étkezési tanácsokhoz az előző évtizedekben. Szerinte például alábecsüljük, hogy a készételágazat milyen kulcsfontosságú szerepet játszott az „egészséges táplálkozással” kapcsolatos ismeretek megfogalmazásában és terjesztésében az 1980-as években.

Néha inkább az élelmiszeripar, és nem a politikusok vagy az orvosok adtak használható, működőképes közegészségügyi tanácsokat az embereknek, ennek ellenére egyre gyakrabban kezdtek úgy tekinteni a nagy élelmiszeripari cégekre, a kormányzatra és a közegészségügyi szakértőkre, dietetikusokra is egyaránt, mint egy, a fogyasztói magatartást manipuláló titokzatos erőre.

Az 1980-1990-es években az embereket a szakzsargon is összezavarta: a „többszörösen telítetlen margarin például éppen egy ilyen megfoghatatlan, furcsa fogalom volt számukra. 1985-ben egy majdnem 1500 fős kutatásból kiderült, hogy az emberek jó része nem tudja, vajon a telített vagy a telítetlen zsír a jó számukra.

Akkor most mi számít egészséges, és mi egészségtelen életmódnak?

A kutatásból az is kiderült, hogy a huszonegyedik század elején az a gondolat, hogy a különböző ételek bizonyos érzéseket válthatnak ki az egyénekben és testükben, változásokat hozott, és például előrevetítette az ételintoleranciák öndiagnózisát.

A kutatás ugyanakkor azt is elfogadja, hogy bizonyos pozitív egészségügyi trendek mégis csak jelentkeztek a 20. század végén. Rámutat viszont arra, hogy a fogyasztók az olyan egyszerűbb, gyors megoldásokat részesítették előnyben, mint a barna kenyérre és a zsírszegény tejre való átállás, ahelyett, hogy átfogóbban átalakították volna az étrendjüket.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...