4 ok, amiért a chilipaprika nagyon egészséges

A magyar konyha egyik fontos alapvetése, hogy ha nem elég csípős az étel, akkor nem is jó – de kevesen tudják, hogy a csilipaprika például mennyire egészséges.

A chilipaprikát itthon is számos receptben használják, hiszen a magyar konyha alapjait képezik a csípős ételek. Míg azt általában tudni szoktuk, hogy a csípős egészséges (már ha nem zsíros pacalhoz adjuk, persze), azzal már kevesen vannak tisztában, hogy mennyire. Nézzük, mit mond a tudomány a chilipaprikáról!

4 ok, amiért a chilipaprika nagyon egészséges

A csiliből nyert vegyület segíthet legyőzni az agresszív rákot

Sokan talán nem tudják, hogy ha nem lenne a kapszaicin nevű vegyület, a chilipaprika olyan ízű lenne, mint bármely más, nem csípős zöldség – valójában ez a felelős a chilipaprika védjegyévé vált pikánsságáért. Egy tanulmány szerint a kapszaicin előnyös lehet a tüdőrákos betegek számára is, méghozzá akkor, ha kifejezetten agresszív a betegségük. A kapszaicinből készült, nem csípős szintetikus szer olyan módon befolyásolta a tüdőráksejteket, hogy azok jobban reagáltak a kezelésekre.

Ez különösen figyelemre méltó, mivel a kissejtes tüdőrák a rák különösen agresszív változata, alacsony túlélési arányokkal. Korábban is voltak már ígéretes kutatások a kapszacin és a rák kapcsolatában, ez azonban, mivel szintetikus anyaggal dolgozik, a mellékhatásokat is kiküszöböli.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Zöldséges húsgolyók a sütőből

Eredetileg szilveszterre terveztem a zöldséges húsgolyók készítését, de mivel akkor nem került rájuk sor, most sütöttem meg őket. Igazából havonta egyszer biztosan asztalra kerül ...

Csicseriborsó curry

Pár hónapja érkezett Magyarországra egy indiai ismerősünk, akitől többek között ezt a receptet sikerült megtanulnom. Nem igazán rajongok a csípős, és erősen fűszeres ételekért, de ...

A hosszú élet titka lehet

Szakértők szerint a chilipaprika fogyasztása nemcsak az egészségre van jó hatással, hanem a szívbetegségek és a rákos megbetegedések csökkentésével segíthet tovább is élni.

A tudomány szerint a chilipaprika 26 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. A rákos halálozás esélye 23 százalékkal csökken azokhoz képest, akiknek nincs ilyen paprika az étrendjükben.

Az egyik legfontosabb kutatási eredmény az, hogy a chilipaprika természetes gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákellenes és vércukorszint-szabályozóként működik. Ennek oka szintén a kapszacin.

Nyugtathatja a gyomrot

Bár nem ehhez nyúlnánk azonnal, mint kiderült, a csípős paprika a zaklatott gyomorra is nagyon jó ellenszer lehet. Kutatásokból kiderült, hogy a chili – és egyébként a marihuána is – ugyanazokkal a receptorokkal lép kölcsönhatásba a gyomorban, hogy megnyugtassa az irritált beleket. A kapszacin ugyanis kötődik a TRPV1-hez, egy bizonyos receptorhoz a gyomor-bél traktusban. Amikor ez megtörténik, anandamid, a marihuánában található kannabinoidokhoz kémiailag hasonló vegyület keletkezik. Az anandamid hatására az immunrendszer megnyugtatja a beleket, sőt, a nyelőcsövet, a gyomrot és a hasnyálmirigyet is. A vegyi anyag egy másik receptorhoz is kötődik, hogy bejusson immunsejtekbe, amelyek pedig ellensúlyozzák a gyulladást.

Kínai csípős-savanyú leves 2.

Sokáig kísérleteztem, mert egy kínai étteremben ettem ilyet, s nekem nagyon ízlett. Ajánlom mindenkinek, aki szereti az erős, jól fűszerezett, izzasztó levest, nagyon jó étvágyhozó a ...

Csirke tikka masala 2.

Rajongásom az indiai ízek iránt úgy tűnik, megállíthatatlan. Egyre elszántabban próbálgatom magam és az ízlelőbimbóim határait, a zamatok és színek csodálatos világában. A ...

Kevesebb sót fogyasztunk miatta, ami nagyon egészséges

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a túlzott sófogyasztás nagyon egészségtelen, és a napi bevitt nátriummennyiség csökkentése akár éveket is adhat az életünkhöz. Itt jön a képbe a chilipaprika: tanulmány kimutatta, hogy a fűszeres ételek fogyasztása növelheti a sóérzékenységet, következésképpen csökkenti a magas nátriumtartalmú ételek iránti vágyat. Korábbi kutatások azt találták, hogy a kapszaicin hatására az emberek sósabbnak érzik az ételt akkor is, ha a sómennyiség ugyanaz benne, mint chilipaprika nélkül.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...