Elsőre talán meglepőnek hangozhat, de a konyha kialakítása, a környezet összeállítása valójában segíthet abban, hogy áttérj egy egészségesebb étkezési mintára. A következőkben egy dietetikus tanácsait osztjuk meg, amelyekkel te is támogathatod az ilyen irányú céljaidat.
Így alakítsd át a konyhádat, hogy egészségesebben étkezz
Egy kosár gyümölcs a pulton
Alma, körte, narancs, szilva, szőlő – legyen bármilyen gyümölcs, amit kedvelsz, érdemes azt szem előtt tartani. Így ugyanis, ha nassolnivalóra vágysz, nagyobb eséllyel fogsz ezek után nyúlni, mint egy keksz után, ami a szekrény mélyén lapul. Egy tál színes gyümölcs ráadásul az egész konyhát feldobja!
Okos hűtőrendezés
Csak néhány egyszerű trükk, ami segít egészségesebb döntéseket hozni: ha vásárolsz valamilyen bogyós gyümölcsöt, azt mosd meg, és tedd egy tálban a hűtőbe, lehetőleg szemmagasságba! Vágd fel hasábokra a zöldségeket, a saláták hozzávalóit szintén tárold – átlátszó edényben – előkészítve, hogy csak elő kelljen kapni! Az egészségtelen élelmiszereket nem átlátszó edényekben célszerű tárolni, így is a hűtő hátuljába tolva!
A kamrára is fordíts figyelmet
Ha rendelkezel kamrával - vagy egy ekként funkcionáló szekrénnyel –, tartsd azt rendezetten! A rendezés alapja pedig a következő legyen: elöl és középen kapjanak helyet az egészséges alapanyagok, így az olyan száraz áruk, mint a bab vagy a paradicsomkonzerv, a diófélék vagy éppen gabonák. A chips, a cukorral ízesített kekszek és társaik pedig kerüljenek minél hátrébb!
Tarts szem előtt a hasznos társakat!
A turmixgépekkel és air fryerekkel számtalan egészséges fogás készíthető el, legyen az egy reggeli smoothie vagy egy adag olaj nélkül sütött, fitt zöldségchips. Ezeket a szuper ételeket viszont csak akkor fogod elkészíteni, ha előtte nem kell hosszú perceken át szekrényeken és fiókokon átverekedve magad felkutatni a hozzájuk szükséges eszközöket. Ezeket tartsd a pulton!
Még több a tudatos táplálkozásról: