Őrölt és egész fűszer – így váltsd át őket egyszerűen

Az egész fűszer tagadhatatlanul jobb, mint az őrölt, hiszen aromásabb, erősebb és hatékonyabb. A legtöbb recept mégis por formájában kéri az ízesítőket, ezért tanuljuk meg most átváltani őket.

Az egész fűszer használatát egyre többen ajánlják az interneten és a szakácskönyvekben is, ez pedig teljesen érthető. Hiszen eredeti formájában sokkal jobban megőrzi az ízét a fűszer, nem veszít erejéből olyan sokat, mint porítva. Persze nem lehet minden recept esetében egész borsokat és fahéjrudakat dobálni a többi hozzávalóhoz, ezért valahogy meg kell találnunk az átváltás mértékét az őrölt és az egész fűszer között.

Őrölt és egész fűszer – így váltsd át őket egyszerűen

Miért van különbség?

A legegyszerűbb válasz erre a fahéjrúd. Ha elképzeljük a fűszert, teljesen nyilvánvaló, hogy egy teáskanál őrölt fahéj nem lesz ugyanannyi, mint egy teáskanál egész fahéj. Persze ez egy nagyon extrém példa.

Mondjuk a többi fűszer esetében is ez a helyzet: a borsszemek több helyet elfoglalnak, mint az őrölt bors, ezért nem használhatjuk őket arányosan oda-vissza.

A fűszerek átváltási mennyiségei

Jöjjenek a leggyakrabban használt fűszerek, és a mennyiségek:

  • szegfűbors: 1 tk egész = 1 tk őrölt
  • fekete bors: 1 tk egész = 1.5 tk őrölt
  • kardamom: 12 db egész = 1 tk őrölt
  • fahéj: 1 db 4 cm-es rúd = 1 tk őrölt
  • koriandermag: 1 tk egész = 1.25 tk őrölt
  • köménymag: 1 tk egész = 1.25 tk őrölt
  • édesköménymag: 1 tk egész = 1.25 őrölt
  • szerecsendió: 0.5 db egész = 1 tk őrölt
  • mustármag: 1 tk egész = 1.5 tk őrölt

Mind az őrölt, mind az egész fűszereket tároljuk légmentesen zárható üvegben vagy dobozban. Ugyan az egész fűszerek tovább bírják, ne tegyük ki őket se feleslegesen a levegőnek.

Édes-fűszeres pirított magvak

Itt a Nosalty konyhában gyakran megmarad egy-egy marék maradék olajos mag. Most ezekből készítettünk egy könnyű nasit, ami egyszerre édes, sós, ropogós és pikáns, ráadásul pikk-pakk ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Segítség minden konhyai helyzetben:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...