Mikor szoktál edzeni? Nem mindegy a kalóriaégetés szempontjából

Abban egyetérthetünk, hogy a testedzés remek dolog, hiszen beindítja az anyagcserét, a vérkeringést, segít megőrizni a sejtek egészségét, erősíti a csontokat – és még sokáig folytathatnánk a sort. Ha pedig kifejezetten a zsírégetés, a fogyás a célunk vele, akkor arra is érdemes odafigyelni, hogy mikor végezzük a kedvenc mozgásformánkat!

A svéd Karolinska Institutet és a Koppenhágai Egyetem egy új, közös tanulmányban azt vizsgálta, hogy az anyagcsere – és ezáltal a zsírégetés – szempontjából a nap mely szakában a leghatásosabb a testedzés.

Mikor szoktál edzeni? Nem mindegy a kalóriaégetés szempontjából

Az egerekkel végzett kutatás arra mutatott rá, hogy a nap korai szakaszában végzett mozgás fokozza a leginkább a zsíranyagcserét.

A szakértői csapat szerint a különböző napszakokban gyakorolt fizikai aktivitás különböző módokon hathat a szervezetre, mivel a testünkben lezajló biológiai folyamatok mind összefüggnek a sejtek cirkadián-ritmusával. A kutatók az egerek zsírszövetét tanulmányozták, miután azok testmozgást végeztek a nap különböző pontjain – megfeleltetve azokat az emberek által végzett reggeli és esti edzéseknek. Ezután a zsíranyagcsere különböző markereit tanulmányozták, és elemezték, hogy az „edzés” után mely gének voltak aktívak a zsírszövetben.

Ezek alapján Juleen R. Zierath, a Karolinska Institutet Molekuláris Orvostudományi és Sebészeti Osztályának, valamint Élettani és Farmakológiai Osztályának professzora elmondta:

Az eredményeink azt sugallják, hogy a késő reggeli edzés hatékonyabb lehet az anyagcsere és a zsírégetés felgyorsítása szempontjából, így ezáltal hasznosak lehetnek a túlsúlyos emberek számára.

Hozzátette: „Úgy tűnik, hogy a megfelelő időzítés fontos a test energiaegyensúlya és a testmozgás egészségügyi előnyeinek jobb kihasználása szempontjából, de további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megbízható következtetéseket vonjunk le az eredmények relevanciájáról az emberekre vonatkozóan.”

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Forrásunk volt.


Még több hasznos cikk a sportolásról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...