Ezt az egyfajta kaját semmiképp ne edd edzés előtt

Ahhoz, hogy egy edzés elérje a célját, sőt, ami még fontosabb: hogy ne legyél rosszul alatta, nem mindegy, mit eszel, mielőtt nekiállsz a mozgásnak. Rengeteg cikk foglalkozik azzal, mi az ideális edzés előtti nasi, mi most arra térünk ki, mi a legrosszabb, amit mozgás előtt fogyaszthatsz. Talán annyira nem is meglepő.

Ahhoz, hogy megfelelően bírd az edzést, az izmaid a maximumot tudják kihozni magukból, és ne legyél rosszul a közepén, egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszel mozgás előtt. A megfelelő tápanyagokból összerakott edzés előtti nasi rengeteget segíthet abban, hogy a maximumot tudd kihozni a mozgásból. Legalább ennyi múlik viszont azon is, ha rosszul eszel ilyenkor: csökkenhet a teljesítményed, kényelmetlenül érezheted magad mozgás közben, és az izmaid sem fejlődnek úgy, ahogyan kellene.

De mi a legrosszabb étel, amit mozgás előtt fogyaszthatsz? Gyakorlatilag bármi, ami rántott vagy zsírban sült. Ezek azért vannak feketelistán, mert lelassulsz tőle, nehéznek és lomhának fogod érezni magad mozgás közben, és elég nagy az esélye annak is, hogy rosszul leszel közben.

Ez egyébként az egész napi evésre is jellemző: az étel üzemanyag, és nem mindegy, hogy milyen minőségűt pakolsz belőle a testedbe. A Sleep tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az álmosságod, az energiaszinted és az egész napos figyelmed szintjét befolyásolhatja az, ha rosszul eszel napközben.

De mit érdemes akkor edzés előtt enni?

Az alapvető szabály az, hogy mozgás előtt 1-2 órával már ne együnk, előtte pedig összetett szénhidrátot és fehérjét kell fogyasztani, ez az, ami a legoptimálisabban lát majd el energiával az edzés alatt. Ez lehet a klasszikus csirke rizzsel, de egy zöldségekkel jól megpakolt szendvics is, ezúttal az a lényeg, hogy a zsír arányát próbáld a minimumon tartani. Edzés után pedig a fehérjebevitel a lényeg, de ilyenkor már nem kell lecsökkentened a zsírmennyiséget – csak arra figyelj, hogy az egészséges értékeken belül maradj.

Csirke fajitas

Folytatása a mexikói menünek. Szintén Ainsley Harriott konyhájából. Családom bánatára, amikor a jalapeno paprikáért nyúltam, véletlenül a zöld chilit kaptam le a polcról, és voltam ...

Esti mozizós szendvics

Az esti összebújós TV nézés is lehet gasztro élmény, hogyha nem csak a chips -ben és csokiban gondolkozunk. Fogyasszunk ilyenkor is egészséges nasit, például sajtos-sonkás tortilla ...


Még több segítség, hogy jobban menjen az edzés:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...