Miért kívánunk édességet evés után?

Azt jól tudjuk, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem egészséges – de akkor mégis miért vágyik édességre a szervezet étkezés után?

A cukor kapcsán jó tudni, hogy amikor metabolizálódik, aktiválja agyunk jutalmazási központjait: opioidokat és dopamint szabadít fel, ezáltal örömöt generálva. Ezzel egy időben motiválja az agyunkat, hogy máskor is megismételje ezt a gyakorlatot. Ez tulajdonképpen egy beépített túlélési mechanizmus, amit az elődeinktől örököltünk. Az őskorban például ez segített kiválasztani az édeset a keserű helyett, ami sok esetben a vadonban azt jelentette, hogy meg tudták különböztetni a biztonságos falatokat a mérgezőktől. Ez egy logikus magyarázat, de mi lehet az oka annak, hogy épp az étkezések után vágyunk édességekre? Nézzünk meg négy gyakori indokot!

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...