Miért és hogyan tedd kevésbé édessé az édességeidet

Persze semmi baj az édességekkel, talán annyi kivétellel, hogy bizonyos esetekben túlságosan édesek tudnak lenni. A cukorsokk pedig nem áll jól mindennek, és nekünk sem lesz előnyünkre. A cukor menjen, az íz maradjon!

Az édességek nevében benne van, hogy édesek, ez egy olyan meghatározó tulajdonságuk, ami nélkül természetesen nem lennének ugyanazok. Azonban nem mindegy, hogy mennyire édes valami: a túl sok cukor akár kellemetlenné is tehet egy süteményt vagy desszertet. Vegyünk vissza az édes ízből, persze bármilyen kompromisszum nélkül: az édességek komplexitása maradjon, csupán a cukorszinteket tekerjük lejjebb.

Miért és hogyan tedd kevésbé édessé az édességeidet

Sós: az édes legjobb barátja

Azt már valószínűleg tudjuk, hogy minden süteménybe kell egy csipet só. Ez ugyanis jobban kihozza az édes ízeket. Ha pedig tovább emeljük a só mennyiségét, enyhén csökkenthetjük a sokkolóan édes vonalakat, miközben sokkal komplexebbé tesszük az édességünket.

Tegyük ezt a következő módokon:

  • tegyünk egy fél teáskanállal több sót a süteménybe
  • használjunk sós magvakat (mogyoró), ropit, chipset
  • tálaláskor szórjuk meg nagy szemű sóval

Sós-csokis tart

Egy igazán különleges, könnyen elkészíthető tart, rengeteg csokival, pekándióval, keksz helyett macesszal és egy csipet sóval! Mindenki imádni fogja!

Kesernyés: pirítsunk oda

Vannak desszertek, amelyeknek nagyon jól áll egy kis keserűség. Gondoljunk csak a crème brûlée-re: a tetején trónoló ropogós, fényes karamellréteg, ami épp csak annyira kesernyés, hogy mellette érezzük az édességet, de nem túlzottan.

Így adjunk kesernyés ízt az édességeknek:

  • grillezzünk vagy pirítsunk oda a sütőben gyümölcsöknek, süteményszeleteknek
  • használjunk keserű alapanyagokat: cukrozatlan kakaóport, étcsokoládét, tahinit, őrölt kávét

Créme caramel

A créme brulée mellett a franciák másik klasszikus édessége ez a karamellöntetes puding. Míg a créme caramelnek az alján van a puha karamell (mielőtt tányérra borítanánk), addig a ...

Citromos crème brûlée

Pofonegyszerűen összeállítható, de mégis nagyon elegáns, és sokféleképpen variálható desszert a créme brulée, avagy "égetett krém". Tavaly születésnapomra kaptam a barátnőmtől ...

Savanykás: kulturálódjunk

Nem csak a citromlé képviselheti a savanykás ízeket a süteményekben, krémekben, desszertekben. A savasság elképesztő dolgokra képes: beindítja a nyálelválasztásunkat, ettől intenzívebben érezzük majd az összes aromát. Ezért ugyanolyan édes lesz majd a sütemény, akkor is, ha kevesebb cukrot használunk.

Érjünk el savanykás hatást ezekkel:

  • tegyünk tejfölt, joghurtot, írót a süteményekre
  • használjunk egy nagyon kevés ecetet, a balzsamecet például nagyon jól illik a gyümölcsök mellé

Joghurtos bögrés süti

A bögrés süti is a nagyon egyszerű édességek közé sorolható, igazából a mértékegységek betartásához semmi másra nincs szükségünk, csak egy bögrére.

Balzsamecetes sós csokoládé

 Sokan nem tudják, hogy a csokoládé íze csakis akkor tud kiteljesedni, ha adunk hozzá egy icipici sót. Só mindenbe kell, még az éttermekben is adnak mindenféle desszerthez egy leheletnyit. ...

Francia joghurtos süti

Valami gyors és egyszerű sütire vágytunk. Amikor megtaláltam ezt a francia receptet, nem volt vitás, hogy el is készítem. A recept-leírás szerint külön edényben kell kikeverni a száraz ...

Csípős: cseréljük le a fűszereinket

A megszokott ízesítők mind a cukor barátai: a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió úgy élnek a fejünkben, mint „édes fűszerek”. Ezeket nem kell lecserélnünk, de használjunk velük együtt más ízeket is. Így egy kevésbé édes desszert ugyanolyan izgalmas marad, nem lesz íztelen.

Fűszerezzünk izgalmasabban:

  • a bors friss, enyhén csípős vonalakat hoz, a gyümölcs és a citrom kiváló párja
  • válasszunk egy enyhébb chilit, és keverjük csokoládés, kakaós édességekbe

Fűszeres, chilis trüffel

A trüffel az egyik legcsodálatosabb dolog, ami a csokoládéval történhet, ráadásul egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Mi most a tejszínt fűszerekkel is összeforraltuk, így ízesítve ...

Umami: gondolkozzunk másik zsiradékban

A vaj gazdagságot ad egyes süteményeknek, azonban erre az ízre is rá lehet unni. Tegyük komplexebbé a tésztát, ez lehetővé teszi majd azt is, hogy egy kicsit kevesebb cukrot használjunk.

Cseréljük le a vajat:

  • például olívaolajra, ettől nemcsak komplexebb íze, de omlósabb állaga is lesz a süteménynek
  • barnított vajra: mély, diós ízeket kaphat bármilyen édes tészta

Olívaolajos brioche

Az olívaolajos brioche eredetileg Provence-ból ered, a források szerint a 17. századból, de a jelenlegi recept a nemzetközileg is elismert és általam is nagyra tartott San Francisco-i Tartine ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


meglepő konyhai megoldások:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...