Miért és hogyan tedd kevésbé édessé az édességeidet

Persze semmi baj az édességekkel, talán annyi kivétellel, hogy bizonyos esetekben túlságosan édesek tudnak lenni. A cukorsokk pedig nem áll jól mindennek, és nekünk sem lesz előnyünkre. A cukor menjen, az íz maradjon!

Az édességek nevében benne van, hogy édesek, ez egy olyan meghatározó tulajdonságuk, ami nélkül természetesen nem lennének ugyanazok. Azonban nem mindegy, hogy mennyire édes valami: a túl sok cukor akár kellemetlenné is tehet egy süteményt vagy desszertet. Vegyünk vissza az édes ízből, persze bármilyen kompromisszum nélkül: az édességek komplexitása maradjon, csupán a cukorszinteket tekerjük lejjebb.

Miért és hogyan tedd kevésbé édessé az édességeidet

Sós: az édes legjobb barátja

Azt már valószínűleg tudjuk, hogy minden süteménybe kell egy csipet só. Ez ugyanis jobban kihozza az édes ízeket. Ha pedig tovább emeljük a só mennyiségét, enyhén csökkenthetjük a sokkolóan édes vonalakat, miközben sokkal komplexebbé tesszük az édességünket.

Tegyük ezt a következő módokon:

  • tegyünk egy fél teáskanállal több sót a süteménybe
  • használjunk sós magvakat (mogyoró), ropit, chipset
  • tálaláskor szórjuk meg nagy szemű sóval

Kesernyés: pirítsunk oda

Vannak desszertek, amelyeknek nagyon jól áll egy kis keserűség. Gondoljunk csak a crème brûlée-re: a tetején trónoló ropogós, fényes karamellréteg, ami épp csak annyira kesernyés, hogy mellette érezzük az édességet, de nem túlzottan.

Így adjunk kesernyés ízt az édességeknek:

  • grillezzünk vagy pirítsunk oda a sütőben gyümölcsöknek, süteményszeleteknek
  • használjunk keserű alapanyagokat: cukrozatlan kakaóport, étcsokoládét, tahinit, őrölt kávét

Savanykás: kulturálódjunk

Nem csak a citromlé képviselheti a savanykás ízeket a süteményekben, krémekben, desszertekben. A savasság elképesztő dolgokra képes: beindítja a nyálelválasztásunkat, ettől intenzívebben érezzük majd az összes aromát. Ezért ugyanolyan édes lesz majd a sütemény, akkor is, ha kevesebb cukrot használunk.

Érjünk el savanykás hatást ezekkel:

  • tegyünk tejfölt, joghurtot, írót a süteményekre
  • használjunk egy nagyon kevés ecetet, a balzsamecet például nagyon jól illik a gyümölcsök mellé

Csípős: cseréljük le a fűszereinket

A megszokott ízesítők mind a cukor barátai: a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió úgy élnek a fejünkben, mint „édes fűszerek”. Ezeket nem kell lecserélnünk, de használjunk velük együtt más ízeket is. Így egy kevésbé édes desszert ugyanolyan izgalmas marad, nem lesz íztelen.

Fűszerezzünk izgalmasabban:

  • a bors friss, enyhén csípős vonalakat hoz, a gyümölcs és a citrom kiváló párja
  • válasszunk egy enyhébb chilit, és keverjük csokoládés, kakaós édességekbe

Umami: gondolkozzunk másik zsiradékban

A vaj gazdagságot ad egyes süteményeknek, azonban erre az ízre is rá lehet unni. Tegyük komplexebbé a tésztát, ez lehetővé teszi majd azt is, hogy egy kicsit kevesebb cukrot használjunk.

Cseréljük le a vajat:

  • például olívaolajra, ettől nemcsak komplexebb íze, de omlósabb állaga is lesz a süteménynek
  • barnított vajra: mély, diós ízeket kaphat bármilyen édes tészta

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


meglepő konyhai megoldások:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek