Az édességek nevében benne van, hogy édesek, ez egy olyan meghatározó tulajdonságuk, ami nélkül természetesen nem lennének ugyanazok. Azonban nem mindegy, hogy mennyire édes valami: a túl sok cukor akár kellemetlenné is tehet egy süteményt vagy desszertet. Vegyünk vissza az édes ízből, persze bármilyen kompromisszum nélkül: az édességek komplexitása maradjon, csupán a cukorszinteket tekerjük lejjebb.
Sós: az édes legjobb barátja
Azt már valószínűleg tudjuk, hogy minden süteménybe kell egy csipet só. Ez ugyanis jobban kihozza az édes ízeket. Ha pedig tovább emeljük a só mennyiségét, enyhén csökkenthetjük a sokkolóan édes vonalakat, miközben sokkal komplexebbé tesszük az édességünket.
Tegyük ezt a következő módokon:
- tegyünk egy fél teáskanállal több sót a süteménybe
- használjunk sós magvakat (mogyoró), ropit, chipset
- tálaláskor szórjuk meg nagy szemű sóval
Kesernyés: pirítsunk oda
Vannak desszertek, amelyeknek nagyon jól áll egy kis keserűség. Gondoljunk csak a crème brûlée-re: a tetején trónoló ropogós, fényes karamellréteg, ami épp csak annyira kesernyés, hogy mellette érezzük az édességet, de nem túlzottan.
Így adjunk kesernyés ízt az édességeknek:
- grillezzünk vagy pirítsunk oda a sütőben gyümölcsöknek, süteményszeleteknek
- használjunk keserű alapanyagokat: cukrozatlan kakaóport, étcsokoládét, tahinit, őrölt kávét
Savanykás: kulturálódjunk
Nem csak a citromlé képviselheti a savanykás ízeket a süteményekben, krémekben, desszertekben. A savasság elképesztő dolgokra képes: beindítja a nyálelválasztásunkat, ettől intenzívebben érezzük majd az összes aromát. Ezért ugyanolyan édes lesz majd a sütemény, akkor is, ha kevesebb cukrot használunk.
Érjünk el savanykás hatást ezekkel:
- tegyünk tejfölt, joghurtot, írót a süteményekre
- használjunk egy nagyon kevés ecetet, a balzsamecet például nagyon jól illik a gyümölcsök mellé
Csípős: cseréljük le a fűszereinket
A megszokott ízesítők mind a cukor barátai: a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió úgy élnek a fejünkben, mint „édes fűszerek”. Ezeket nem kell lecserélnünk, de használjunk velük együtt más ízeket is. Így egy kevésbé édes desszert ugyanolyan izgalmas marad, nem lesz íztelen.
Fűszerezzünk izgalmasabban:
- a bors friss, enyhén csípős vonalakat hoz, a gyümölcs és a citrom kiváló párja
- válasszunk egy enyhébb chilit, és keverjük csokoládés, kakaós édességekbe
Umami: gondolkozzunk másik zsiradékban
A vaj gazdagságot ad egyes süteményeknek, azonban erre az ízre is rá lehet unni. Tegyük komplexebbé a tésztát, ez lehetővé teszi majd azt is, hogy egy kicsit kevesebb cukrot használjunk.
Cseréljük le a vajat:
- például olívaolajra, ettől nemcsak komplexebb íze, de omlósabb állaga is lesz a süteménynek
- barnított vajra: mély, diós ízeket kaphat bármilyen édes tészta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
meglepő konyhai megoldások: