2 édesítőszer, mely nulla kalóriás, mégis növeli a vércukorszintet

Azt gondolhatnánk, hogy a nulla kalóriás édesítőszerek nincsnek hatással a vércukorszintünkre, azonban egy friss kutatásból épp az ellenkező derült ki.

Friss kutatások szerint két egészségesnek hitt, zéró kalóriás édesítőszer akadályozhatja a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét – írja a Femina. Az egyik a szacharin és a másik a szukralóz. Mind a kettő édesítőszer igazán népszerű volt, különösen azok között, akik olyan anyagcsere-betegséggel küzdenek, mint a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia, mivel több mint kétszázszor erősebbek a hagyományos kristálycukornál, és nagyon kevés vagy nulla kalóriát tartalmaznak. 

2 édesítőszer mely nulla kalóriásak, mégis növelik a vércukorszintet

Kutatást végeztek a témával kapcsolatban

Jotham Suez, a marylandi Johns Hopkins Egyetem kutatója és kollégái 120 alapbetegséggel nem rendelkező, felnőtt embert vizsgált abban a tekintetben, milyen hatással van a vércukorszintjükre négy általuk kiválasztott édesítőszer.

Négy csoportba osztották a résztvevőket, és és két héten keresztül naponta háromszor két csomag vízben feloldott, 96 százalékos glükóztartalmú aszpartámot, szukralózt, szacharint vagy steviát kellett elfogyasztaniuk. 

A kísérlet alatt  folyamatosan ellenőrizték a vércukorszintjüket, majd a kutatás egy pontján glükóztolerancia-tesztet végeztek rajtuk, amely azt méri, a szervezet mennyire hatékonyan szabályozza a vércukorszintet a glükóz fogyasztása után. 

Mint kiderült a szacharint és szukralózt kapó alanyok vércukorszintje jelentősen megnövekedett a cukorkoktél elfogyasztása után, a többi csoport tagjainak azonban stabil maradt, sőt , enyhén csökkent, még azok esetében is, akik csak glükózt fogyasztottak.

Forrásunk volt.


Még több cikk az egészséged érdekében:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...