Friss kutatások szerint két egészségesnek hitt, zéró kalóriás édesítőszer akadályozhatja a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét – írja a Femina. Az egyik a szacharin és a másik a szukralóz. Mind a kettő édesítőszer igazán népszerű volt, különösen azok között, akik olyan anyagcsere-betegséggel küzdenek, mint a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia, mivel több mint kétszázszor erősebbek a hagyományos kristálycukornál, és nagyon kevés vagy nulla kalóriát tartalmaznak.
Kutatást végeztek a témával kapcsolatban
Jotham Suez, a marylandi Johns Hopkins Egyetem kutatója és kollégái 120 alapbetegséggel nem rendelkező, felnőtt embert vizsgált abban a tekintetben, milyen hatással van a vércukorszintjükre négy általuk kiválasztott édesítőszer.
Négy csoportba osztották a résztvevőket, és és két héten keresztül naponta háromszor két csomag vízben feloldott, 96 százalékos glükóztartalmú aszpartámot, szukralózt, szacharint vagy steviát kellett elfogyasztaniuk.
A kísérlet alatt folyamatosan ellenőrizték a vércukorszintjüket, majd a kutatás egy pontján glükóztolerancia-tesztet végeztek rajtuk, amely azt méri, a szervezet mennyire hatékonyan szabályozza a vércukorszintet a glükóz fogyasztása után.
Mint kiderült a szacharint és szukralózt kapó alanyok vércukorszintje jelentősen megnövekedett a cukorkoktél elfogyasztása után, a többi csoport tagjainak azonban stabil maradt, sőt , enyhén csökkent, még azok esetében is, akik csak glükózt fogyasztottak.
Még több cikk az egészséged érdekében: