Édesburgonyát a balkonra!

Az édesburgonya (avagy batáta) nemcsak finom és egészséges, de a krumplihoz hasonló módon rendkívül sokféleképpen elkészíthető, és van még egy kevésbé ismert tulajdonsága is.

Virágzó növényként kertünk, teraszunk dísze lehet!

Az édesburgonya a látszat ellenére nem rokona a burgonyának - a szulákfélék családjába tartozik, éppen úgy, mint a hajnalka néven ismert, közkedvelt tölcséres virágú futónövény.

Eredetileg trópusi, szubtrópusi éghajlaton terem, de megfelelő környezetben nálunk is termeszthető. Ásotthalmon például több család is foglalkozik édesburgonya termesztéssel - sokan évtizedek óta őrzik ezt a hagyományt.

Édesburgonyát manapság egyre több üzletben látni a zöldségek között, s bár kilónkénti ára elég magas, ha kedvünk támadna balkonnövényként is kipróbálni, elég akár egyetlen egy gumót megvásárolni belőle.

Ha nem célunk nagy mennyiségű édesburgonya termesztésébe fogni, csupán formás leveleit, kúszó indáit és virágait szeretnénk a teraszon vagy a kerítésen látni, akkor így járjunk el:

  • Szerezzünk be legalább egy egészséges gumót (elég a kisebb vagy a közepes méret is)

  • Félbevágva (de ha nem akarjuk félbe, akkor egészben) kb. két ujjnyi vízbe kell állítani, de fogpiszkálókat keresztbe szúrva lógathatjuk is a vízbe.

  • A meleg lakásban még hetekre van szükség, hogy kicsírázzon, és megjelenjenek a hajtások.

  • Az erős, 6-8 levélkés hajtásokat válasszuk le a gumóról, és tegyük vízbe, hogy gyökeret eresszenek. Ha már nincs időnk a gyökereztetésre a kiültetésig, akkor nedves földbe megpróbálhatjuk gyökér nélkül is leszúrni, még lehet esély a megeredésre.

  • A palántákat a májusi fagyok után kell kiültetni végleges helyükre.

Az édesburgonya a homokos, laza szerkezetű talajt kedveli, valamint a sok napsütést. Esetünkben nem cél a nagy terméshozam, ezért elég egy balkonláda vagy egy vödör a kiültetéshez. A földet dúsíthatjuk komposzttal, szerves trágyával, tápoldattal. Jó hír, hogy nálunk nincs komoly természetes ellensége, így nem igényel különösebb növényvédelmet.

Nyár végén, szeptemberben már nem kell öntözni sem, s ha kíváncsiak vagyunk, hogy hozott-e némi termést, az első fagyok után keressük a gumókat a földben!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...