Édesburgonya, az ősz sztárja az IR étrendben

Szentesi Éva, a WMN szerzője életmódváltó programjának felénél tart - szuper eredményekkel. A héten étrendjét tekintve az édesburgonya került terítékre.

Szentesi Éva, a WMN életmódváltó szerzője túl van a 90 napos életmódváltó programjának felén, eheti írásában egy rövid összefoglalót ír az elmúlt 6 hétben elért (egészen kiváló) eredményeiről.

Saját bevallása szerint mostanában a menüjét tekintve az édesburgonyára "kattant rá", így most ezt a zöldséget járjuk egy kicsit jobban körbe.

Muszaka édeskrumplival

Azt javaslom ennek az ételnek csak akkor kezdjetek neki, ha van 1,5-2 szabad órátok. Viszont amilyen sokáig tart, annyira megéri, mert nagyon finom lesz a végeredmény :)

Az édesburgonya

Ma már a zöldségesek többségénél találkozhatunk édesburgonyával, vagy más néven batátával. Bár hivatalosan nem burgonya, és persze nem is sütőtök, mégis talán ennek a két zöldségnek a helyettesítésére használjuk leginkább.

Fetás édesburgonya-püré

Azoknak ajánlom ezt a receptet, akik szeretik a hagyományos krumplipürét, mert nagyon hasonlít ahhoz az íze meg a textúrája is. A cayenne borsot ki lehet hagyni belőle, ha valaki nem szereti ...

Élénk színéért a béta-karotin nevű anyag a felelős, amely az A-vitamin elővitaminja, azaz miután szervezetünkbe került, mi állítjuk belőle elő a vitamint (a leggyakoribb narancssárga színű változat mellett kapható csodás lila illetve a hagyományos burgonyához hasonlóan sárga termék is). Energia- és szénhidráttartalma is a burgonyáéhoz hasonló (86 kcal, 20 g szénhidrát /100g), ugyanakkor gazdag folsavban és élelmi rostokban is.

Az IR étrendbe a burgonyához, sütőtökhöz (erről korábbi cikkünkben részletesen írtunk), más, magas keményítőtartalmú zöldségekhez hasonlóan tökéletesen beilleszthető - szénhidráttartalmát mindig figyelembe véve állítsuk össze ételeinket, határozzuk meg ételeink adagnagyságát. Nagyon sokféle fűszerezést elbír, alapvetően tényleg egy édes ízű zöldség, én legjobban ez az édességét kompenzáló karakteres, kicsit egzotikusabb - gyömbéres-chilis-római köményes fűszerezéssel szeretem.

Megfázás elleni leves

Nyakunkon az őszi-téli betegségszezon, itt az ideje felfegyverkezni. Ezzel a levessel hatékony támadást indíthatunk a megfázás ellen.

Készíthetünk belőle krémleveseket, hozzáadhatjuk vegyeszöldség-leveseinkhez, használhatjuk a burgonya helyettesítésére rakott ételekben, köretekben sütve, pürésítve, készíthetünk belőlük zöldségfasírtokat, süteményként kekszeket, tortákat is. Több, mint 200 édesburgonyás receptünkért kattints ide!

Szentesi Éva életmódváltásához kapcsolódó korábbi cikkeinket is olvasd el!:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...