Ezért ne hámozd meg az édesburgonyát

A krumpli az egyik leggyakrabban előforduló alapanyag a magyar háztartásokban, aminek egyik változatáról már jó ideje ódákat zengenek jótékony hatásai és diétázók figyelmébe ajánlott makrotápanyagai miatt, viszont azt ritkán említik, hogy érdemes a héjával együtt fogyasztani. Mutatjuk, miért ne hámozd meg az édesburgonyát!

Az édesburgonya töretlenül helyt áll a boltok zöldségesrészlegénél vagy éppen a piacon, habár már kicsit megkopott a fénye, ugyanis jöttek mellé újabb ételtrendek. Pozitív élettani hatásairól, mint burgonyaalternatíváról, viszont nem kellett lemondanunk. Mi pedig most elárulunk nektek 2 okot, hogy miért ne hámozzátok meg az édesburgonyát!

Héjában sült édesburgonyával még több jót tehetsz a testeddel!

Az köztudott, hogy az édesburgonya alacsonyabb szénhidráttartalma miatt kevesebb kalóriát is jelent 100 grammonként, mint hagyományos társa, ezért a diétázók és fogyókúrázók előszeretettel használják.

Egy közepes méretű édesburgonya fedezi a napi A-vitamin-bevitel négyszeresét, ezzel támogatva szemünk egészségét, és nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy C- és B6-vitamin-tartalma is jelentős, ami idegrendszerünk számára nélkülözhetetlen.

Ugyanígy segíti szívünk egészséges működését magas kálium- és magnéziumtartalmával, a benne rejlő vassal pedig energiaszintünk sem fogy el a nap végére.

Na, de miért jó a héja?

Ugyan meghámozva is sok rostot tartalmaz az édesburgonya, de a benne lévő rost legfőképp a héjából származik. Ezen kívül magas antioxidánstartalma miatt is megéri héjával együtt fogyasztani. 

Pillecukros édesburgonya

A hálaadás elmaradhatatlan desszertje az USA-ban a pillecukorral és pekándióval összesütött édesburgonya, amit rakottasként és vajas tésztára rétegezve, piteként egyaránt ...

Zöldséges édesburgonya-püré

Burgonyapüré helyett készítsünk zöldséges édesburgonya-krémet. Ebbe mehet sima burgonya pluszban, hogy növelje a térfogatot, de kisebb adagnál el is hagyhatjuk, hiszen nagyon finom és ...

Így fogyaszd héjával!

Alaposan meg kell mosni, akár be is lehet áztatni kicsit vízbe, hogy az apró redőkből kiázzon a föld.

Tetszés szerinti alakzatra vágva szerencsére bármilyen módon el lehet készíteni, mert megőrzi tápanyagtartalmát.

Így sütve, főzve és párolva is szuperegészséges ételt varázsolhatunk.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Legújabb receptek

Aranyló gyöngytyúk húsleves

A gyöngytyúk húsleves nem csupán egy ünnepi fogás, hanem egyben visszatekintés a hagyományokra és az igényes, lassú főzés kultúrájára. Bár a gyöngytyúk manapság kevésbé gyakori ...

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – Gyors fogásokkal kezdünk, hogy a hét végén...

Végre eljött a húsvét hete! Készüljetek, mert mi picit megspékeltük a klasszik ünnepi fogásokat: a sárgatúró aszalt áfonyás, a bableves sonkaléből fő, a kalácsot csokis babkára cseréltük, a töltött tojás pedig rántva érkezik! A hét első felében pedig gyors zöldséges fogásokkal várunk titeket, előre is elkészíthető ünnepi édességekkel kísérve.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!