Ezért ne hámozd meg az édesburgonyát

A krumpli az egyik leggyakrabban előforduló alapanyag a magyar háztartásokban, aminek egyik változatáról már jó ideje ódákat zengenek jótékony hatásai és diétázók figyelmébe ajánlott makrotápanyagai miatt, viszont azt ritkán említik, hogy érdemes a héjával együtt fogyasztani. Mutatjuk, miért ne hámozd meg az édesburgonyát!

Az édesburgonya töretlenül helyt áll a boltok zöldségesrészlegénél vagy éppen a piacon, habár már kicsit megkopott a fénye, ugyanis jöttek mellé újabb ételtrendek. Pozitív élettani hatásairól, mint burgonyaalternatíváról, viszont nem kellett lemondanunk. Mi pedig most elárulunk nektek 2 okot, hogy miért ne hámozzátok meg az édesburgonyát!

Héjában sült édesburgonyával még több jót tehetsz a testeddel!

Az köztudott, hogy az édesburgonya alacsonyabb szénhidráttartalma miatt kevesebb kalóriát is jelent 100 grammonként, mint hagyományos társa, ezért a diétázók és fogyókúrázók előszeretettel használják.

Egy közepes méretű édesburgonya fedezi a napi A-vitamin-bevitel négyszeresét, ezzel támogatva szemünk egészségét, és nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy C- és B6-vitamin-tartalma is jelentős, ami idegrendszerünk számára nélkülözhetetlen.

Ugyanígy segíti szívünk egészséges működését magas kálium- és magnéziumtartalmával, a benne rejlő vassal pedig energiaszintünk sem fogy el a nap végére.

Na, de miért jó a héja?

Ugyan meghámozva is sok rostot tartalmaz az édesburgonya, de a benne lévő rost legfőképp a héjából származik. Ezen kívül magas antioxidánstartalma miatt is megéri héjával együtt fogyasztani. 

Így fogyaszd héjával!

Alaposan meg kell mosni, akár be is lehet áztatni kicsit vízbe, hogy az apró redőkből kiázzon a föld.

Tetszés szerinti alakzatra vágva szerencsére bármilyen módon el lehet készíteni, mert megőrzi tápanyagtartalmát.

Így sütve, főzve és párolva is szuperegészséges ételt varázsolhatunk.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek