Így készíts sütit maradékokból – gyümölcsből, száraz kekszből, megmaradt tejből

Ki gondolná, hogy a mindennapi főzés során egyszerűen hulladékként kezelt maradékokból is nagyszerű ételek készülhetnek? Például nagyszerű sütemények is! Ezekhez adunk most ötleteket.

A környezettudatos életmód egyik alappillére, hogy az ember nem pazarol, és ha lehet, a konyhában is megmenti a maradékot. Bár a fogyasztói kultúra minden erejével próbálja sulykolni belénk, hogy mindenből a legjobbat vegyük, akkor is cseréljük le újra, ha már kicsit sérült, kiszolgált, kopott, de működőképes.

Így van ez a főzéssel is: mióta a boltok kínálatában ott sorakoznak a legszebb, legfrissebb alapanyagok, a húsokat tökéletesen feldolgozva, válogatva megvásárolhatjuk, könnyen eshetünk abba a hibába, hogy mindenből csak a legnemesebb részt használjuk fel. Pedig régen mind a húsokat, mind a zöldség- és gyümölcsféléket igyekeztek teljesen feldolgozni, hogy ne legyen maradék. A háztartásokban nemcsak azért keletkezett a mai hulladékmennyiség töredéke, mert nem használtak annyi csomagolóanyagot, hanem az élelmiszerrel sem pazaroltak.

Nem csak sós fogások készülhetnek maradékból!

Sokszor írunk arról, hogy hogyan kreálhatunk új ételeket a maradékokból, ahogy arról is, hogy például egy egész csirke hányféle módon használható fel, úgy hogy gyakorlatilag az utolsó porcikáig feldolgozzuk. De nemcsak főételek készülhetnek maradékmentő praktikákkal, hanem nagyszerű desszertek is, nem is gondolnánk, mennyiféle finomság készülhet például a gyümölcsturmix maradékából, vagy akár a már száradásnak indult (karácsonyi) kekszekből. Ezekhez adunk ötleteket.

Gyümölcskenyerek és kevert sütik gyümölcsmaradékból

Sokan fogyasztanak reggelente gyümölcsturmixot vagy különböző frissen préselt leveket, amelyek egyrészt igazi vitaminbombák, másrészt felmerülhet a kérdés, lehet-e valamit kezdeni a visszamaradó kipréselt, rostos gyümölcshússal vagy éppen a répa maradékával. A jó hír, hogy lehet: ha nem maradt benne mag vagy ehetetlen héj, nyugodtan használjuk gyümölcskenyerek, kevert sütik alapjaként – csodásan gazdagítja majd őket, és extra sok rosthoz is jutunk így. Sőt, ha egy légmentesen záródó dobozba téve a hűtőbe tesszük a gyümölcsmaradékot, két-három napig biztonsággal tárolhatjuk így, hétvégén pedig gyorsan összedobhatunk belőle egy finom sütit.

A növényi tejpótló italok rejtett kincsei

Bár a növényi tejpótló italokat sokan a boltban készen veszik, nem nehéz nekiállni házi körülmények között sem, ehhez itt adunk ötleteket. Az otthon készített növényi italok a boltiak árának töredékébe kerülnek, és még szemetet szem termelünk a csomagolásukkal. De mi legyen a kókusztejből visszamaradó kókuszos masszával, vagy a különböző magtejek alapjaival? Készülhet belőlük kókuszos kekszgolyó, a magitalok maradéka lehet különböző mártások alapja, vagy éppen egy finom piskótát is gazdagíthatunk velük.

Sütiből sütit

Sok családban elképzelhetetlen, hogy egy süteményből maradjon bármi is, azért mindenki rágcsált már kőkeményre száradt mézeskalácsot januárban… A szikkadt péksüteményekből a háziasszonyok mindig is rengetegféle finomságot készítettek: a mákos/diós gubát hagyományosan száraz kifliből készítik, a szikkadt szemle nyugodtan lehet egy gyümölcsös kenyérpuding alapja, de a száraz kalácsból készülhet a legfinomabb máglyarakás is.

A túl kemény mézeskalácsot vagy kekszet összetörhetjük mozsárban vagy késes robotgépben, és máris kekszes, réteges pohárkrémek alapjai vagy a csodálatos New York-i sajttorta kekszalapja lehetnek. De gyúrhatunk belőlük kakaópor, tej és kókuszreszelék hozzáadásával klasszikus kókuszgolyót is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További főző- és sütőtippek itt:

Címlapról ajánljuk