Édes és savanyú: ecetes lében eltett gyümölcsök - téli főételek mellé

Ahogy cukros lében eltesszük a kompótot, éppúgy tartósíthatjuk a gyümölcsöt ecetes vízben, egy még összetettebb ízélményért.

Édes és savanyú együtt, akkor ez valami elképesztően egzotikus, ázsiai dolog, gondoljuk sokszor még mindig, pedig az édes és a savanykás együtt kell, hogy járjanak ahhoz, hogy az ételekben valódi egyensúly jöjjön létre.

Nincs savanyú édes nélkül

Így van ez a gyümölcsökkel is: egyszerre savanyúak és édesek, ha csak az egyik íz dominálna a másik nélkül, értelmét veszítené az egész. Az ízek az ellensúlyok hatására tudnak csak érvényesülni: a savanyú kiemeli az édest, az édes pedig a savanyút. Ennek ellenére a gyümölcsöt főként süteményhez képzeljük el, pedig elképesztően jó savanykás közegben is, sőt, sós főételekhez is zseniális, és itt nem csak a rántott sajt melletti áfonyamártásra kell gondolnunk.

Ecetes szilva

Régen menő volt

Régi szakácskönyveket mindig érdemes forgatni, mert közben újra és újra rá kell jönnünk, hogy a magyar konyha sokkal színesebb, változatosabb volt régen. A legtöbb háborúk előtti szakácskönyvben - a befőzés fejezetben - találunk ecetben eltett gyümölcsöket. Már Zilahy Ágnes szakácskönyvében is van ecetes meggy, Vízvári Mariskánál többféle savanyú gyümölcs recept is található.

Tudtad?

Így savanyítanak az olaszok: tedd el a zöldséget ecettel és olajjal!

Miből készül, mihez passzol?

Bár őszibarackkal, szilvával is készülhet, leginkább a nyáreleji gyümölcsökhöz megy remekül, meggyhez, cseresznyéhez, sárgabarackhoz. Ez a mára a köztudatból teljesen kiveszett tartósítási módszer zseniális, összetett ízeket hoz létre, ami bár lehetséges, hogy elsőre furcsán hangzik, szuperül megy egy csomó főételhez. Legjobban egyszerű sült húsok, sült sajtok, de akár sült zöldségek mellé is mehet, ha főételről van szó, de előételnek, sajttálak kiegészítőjeként is nagyon jó lehet.

A savanykás gyümölcsöket fűszerekkel is fel lehet dobni, nagyon megy hozzá a szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, fekete bors, bátrabbaknak a csili paprika.

Ecetes szilva

Hogyan készül?

Az eljárás többféleképpen is működhet: van, aki egyszerűen beteszi a gyümölcsöket egy tiszta üvegbe, majd kevés ecettel és cukorral hagyja állni, érni, míg a gyümölcs saját maga annyi levet nem ereszt, hogy betöltse az üveget. Más ecetes, cukros felöntőlevet készít - ezek is lehetnek többfélék, van, aki a savanyúbb, és aki az édesebb irányba szereti vinni a dolgot. Nekem a két deci ecet - 8 deci víz arány jött be, amihez nem sok cukrot teszek, hiszen a gyümölcs maga is édes. Persze nem mindegy, milyen ecetet használunk, ehhez a legenyhébb almaecet vagy fehérborecet illik igazán.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...