Apróságok a dobozban
Az ünnepi aprósütik közül egyértelműen a mézeskalács a legnépszerűbb, bár az ishler és a linzer is dobogós helyen van.Nagy előnyük, hogy légmentesen lezért dobozban hetekig frissek maradnak, így jó előre elkészíthetjük őket. Így aztán akár céges buli, akár hirtelen vendégség, akár egy váratlan szabad este egy jó könyvvel és forralt borral szakad a nyakunkba, csak elő kell venni a csodadobozt, és élvezni a tartalmát. A mézes kalács alapvetően téli édesség, de a ishlert és linzert is ünnepivé varázsolhatjuk, ha a jól bevált receptünket felturbózzuk pár karácsonyi fűszerrel, esetleg narancs, vagy fügelekvárral.
A soklaposok kora
Karácsonykor a másik nagy kedvenc kísérősüti – vagyis ami nem a főszerepet játsza, de azért 3-4 fajta mindenképpen jelen van belőle – a soklapos. Lehet zserbó, flódni, mézes krémes, hatrakott, lényeg, hogy minél több lap rejtsen minél többféle krémet. Minden családnak megvan a maga kedvence, és titkos receptje, de akárcsak az aprósütiket, ezeket is karácsonyra lehet szabni néhány érdekes fűszerrel. Ezekben a sütikben közös, hogy minél többet állnak fogyasztás előtt, annál jobban összeérnek az ízek, puhul a tésztájuk, így érdemes őket az ünnep előtt pár nappal elkészíteni, és biztonságos helyre bújtatni a torkos családtagok elől!
Bejgli nélkül nincs karácsony!
Bejgli még ott is lenni szokott, ahol a menü egyáltalán nem hagyományos, sőt, megkockáztatom, hogy még azoknál a családoknál is előfordul, ahol egyáltalán nem is szeretik a bejglit. Nem muszáj a megszokott tölteléket fogyasztanunk, ha idegenkedünk a mákos, diós vagy gesztenyés tölteléktől, kipróbálhatjuk kókuszos krémmel, csokival, nutellával, vagy marcipánnal. Egyre kevesebben állnak már neki magukk készíteni, inkább boltban veszik meg, így ha mi magunk állunk neki, akár kiváló ajándék is lehet, hiszen a házi bejglinél nincs jobb!