Édes élet eritritollal

Fogynivágyók, alakjukra vigyázók, cukorbetegek visszatérő dilemmája az édesítés. Következzék egy még fiatalnak mondható édesítőszer, az eritritol!

Az eritrit vagy eritritol kémiai szerkezetét tekintve az ismert és igen divatos nyírfacukor (xilit, xilitol) édestestvére. Engedélyezett, klinikai vizsgálatokkal is igazolt, biztonságos édesítőszer. Természetes formában megtalálható a gombákban, görögdinnyében, körtében, sajtokban. Mindent összevetve több jó tulajdonsággal rendelkezik, mint a nyírfacukor. Energia- és szénhidráttartalma elenyészően kevés, gyakorlatilag energiamentesnek (100 g eritritol maximum 20 kcal-t tartalmaz) mondható, sem energiatartalmával sem vércukoremelő hatásával nem kell számolnunk. Összehasonlításképp ugyanekkora tömegű kristálycukor 405 kcal-t, a nyírfacukor pedig 240 kcal-t tartalmaz. Míg a nyírfacukor egyeseknél kellemetlen emésztőszerv-rendszeri tüneteket (haspuffadást, hasmenést) okozhat, addig az eritritolnak nincs ilyen mellékhatása.

Vaníliás-mandulás kiflik cukor nélkül recept

Hogyan használjuk?

  • Édesítőereje a cukor (kristálycukor, porcukor) 60-80 százaléka. Tehát ha ugyanazt a hatást szeretnénk elérni, 25-60%-kal többet kell használnunk belőle. Másik lehetőség, hogy ugyanolyan mennyiségben használjuk, mint a kristálycukrot és megbarátkozunk a kevésbé édes ízekkel.
  • Kiválóan alkalmas sütésre, főzésre édesítő erejét nem veszti el hőkezelés hatására, a belőle készült édességnek nem lesz utóíze. Ez nem utolsó szempont, hiszen ételeink, italaink egy részét melegen vagy langyosan fogyasztjuk, ilyenkor sokkal jobban kiérződnek „a furcsaságok”.
  • Tojásfehérjével felvert habja állagában és keménységében megközelíti a cukorral felvert tojáshabot.
  • Hogy „rosszat” is mondjunk róla: karamellizálni a többi édesítőszerhez hasonlóan nem lehet.
  • Addig általában jól szoktak vizsgázni az édesítőszerek, amíg csak édesíteni szeretnénk velük – például egy édes gyümölcskrémet vagy túrókrémet. Vannak viszont olyan sütemények, ahol a cukor a tészta tömegének jelentős részét képezi (például linzerek, kuglófok, piskóták). Ha a cukrot kivesszük a tésztából vagy más kisebb tömegű édesítőszerre cseréljük, a tészta másképp fog viselkedni. Mivel ezekbe a sütikbe még egyéb ízesítés is kerül, régi receptjeinkben a cukorral azonos mennyiségben használjuk az eritritolt.

A fenti pozitív tulajdonságok ellenére én azt javaslom, hogy a sütemények, édességek, desszertek továbbra is a kivételes alkalmak szereplői maradjanak! Mert való igaz, hogy az energiamentes vagy alacsony energiatartalmú édesítőszerekkel üres kalóriáktól kímélhetjük meg a szervezetünket, de érdemes belegondolni, hogy ha a cukor energia- és szénhidráttartalmát ki is spóroljuk desszertjeinkből, még mindig benne maradnak a jelentős energiatartalmú összetevők: a liszt, a zsiradék vagy éppen az olajos magvak. Tehát önmagában a cukor elhagyása, helyettesítése még nem elegendő a kiegyensúlyozott étrendhez és sajnos a fogyáshoz sem.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...