Az eritrit vagy eritritol kémiai szerkezetét tekintve az ismert és igen divatos nyírfacukor (xilit, xilitol) édestestvére. Engedélyezett, klinikai vizsgálatokkal is igazolt, biztonságos édesítőszer. Természetes formában megtalálható a gombákban, görögdinnyében, körtében, sajtokban. Mindent összevetve több jó tulajdonsággal rendelkezik, mint a nyírfacukor. Energia- és szénhidráttartalma elenyészően kevés, gyakorlatilag energiamentesnek (100 g eritritol maximum 20 kcal-t tartalmaz) mondható, sem energiatartalmával sem vércukoremelő hatásával nem kell számolnunk. Összehasonlításképp ugyanekkora tömegű kristálycukor 405 kcal-t, a nyírfacukor pedig 240 kcal-t tartalmaz. Míg a nyírfacukor egyeseknél kellemetlen emésztőszerv-rendszeri tüneteket (haspuffadást, hasmenést) okozhat, addig az eritritolnak nincs ilyen mellékhatása.
Hogyan használjuk?
- Édesítőereje a cukor (kristálycukor, porcukor) 60-80 százaléka. Tehát ha ugyanazt a hatást szeretnénk elérni, 25-60%-kal többet kell használnunk belőle. Másik lehetőség, hogy ugyanolyan mennyiségben használjuk, mint a kristálycukrot és megbarátkozunk a kevésbé édes ízekkel.
- Kiválóan alkalmas sütésre, főzésre édesítő erejét nem veszti el hőkezelés hatására, a belőle készült édességnek nem lesz utóíze. Ez nem utolsó szempont, hiszen ételeink, italaink egy részét melegen vagy langyosan fogyasztjuk, ilyenkor sokkal jobban kiérződnek „a furcsaságok”.
- Tojásfehérjével felvert habja állagában és keménységében megközelíti a cukorral felvert tojáshabot.
- Hogy „rosszat” is mondjunk róla: karamellizálni a többi édesítőszerhez hasonlóan nem lehet.
- Addig általában jól szoktak vizsgázni az édesítőszerek, amíg csak édesíteni szeretnénk velük – például egy édes gyümölcskrémet vagy túrókrémet. Vannak viszont olyan sütemények, ahol a cukor a tészta tömegének jelentős részét képezi (például linzerek, kuglófok, piskóták). Ha a cukrot kivesszük a tésztából vagy más kisebb tömegű édesítőszerre cseréljük, a tészta másképp fog viselkedni. Mivel ezekbe a sütikbe még egyéb ízesítés is kerül, régi receptjeinkben a cukorral azonos mennyiségben használjuk az eritritolt.
A fenti pozitív tulajdonságok ellenére én azt javaslom, hogy a sütemények, édességek, desszertek továbbra is a kivételes alkalmak szereplői maradjanak! Mert való igaz, hogy az energiamentes vagy alacsony energiatartalmú édesítőszerekkel üres kalóriáktól kímélhetjük meg a szervezetünket, de érdemes belegondolni, hogy ha a cukor energia- és szénhidráttartalmát ki is spóroljuk desszertjeinkből, még mindig benne maradnak a jelentős energiatartalmú összetevők: a liszt, a zsiradék vagy éppen az olajos magvak. Tehát önmagában a cukor elhagyása, helyettesítése még nem elegendő a kiegyensúlyozott étrendhez és sajnos a fogyáshoz sem.