EDÉNYLESŐ: Minden a törékeny, de szerethető hőálló üvegről, azaz a JÉNAI TÁLRÓL

A hőálló üvegedényeket megkérdőjelezhetetlenül csak jénainak hívjuk itthon, pedig sokan lehet, nem is tudják, pontosan honnan a hőálló üveg története, amely nálunk az NDK korában lett a háztartások alapkelléke. Edénytörténeti múltat idézünk.

Egy szép hőálló jénai üvegedény egyszerű, de nagyszerű design. Sokan azért is szeretik, mert szemmel tarthatják a készülő ételt anélkül, hogy le kéne venniük róla a tetőt (már ha van neki). Mindemellett az is kapóra jön, hogy egyúttal tálalhatunk is benne.

A hőálló üvegedény kezdetei Németországba, a jénai SCHOTT üveggyárba vezetnek. Otto Schott vegyész, a vállalat alapítója 1887-ben alkotta meg a kvarchomokból, sóból és szódából álló természetes boroszilikát-üveget, amely a jénai edények alapanyaga. A találmányt kezdetben főleg laboratóriumi eszközöknél és fényszóróknál használták, majd 1918-ban Európában elsőként konyhai eszközöket is piacra dobtak.

Magyar szál is keveredik a történetbe, ugyanis Moholy-Nagy László felelt az új termékcsoport marketingkampányáért, amelyet 1933 és 1937 között valósítottak meg. A progresszív gondolkodó arra is rávette a céget, hogy a klasszikus reklámfelületek mellett mozikban és főzős demonstrációkon is reklámozzák a „jénai üveget”. Ennek is köszönhető, hogy a jénai edény viszonylag hamar igen nagy népszerűségre tett szert, és a német háztartások mellett sok európai háztartás alapdarabja lett. Ma már gépiesített az előállítás.

Szórólap és brosúra, Moholy-Nagy László munkái (Fotó: artmagazin.hu)

Mi szól mellette? Átláthatóság és hőtartás

Mint említettük, hasznos tud lenni, ha látjuk, mit történik az edényben, főleg, ha olyan fogást készítünk, amelynek jót tesz, hogy le van fedve. Mielőtt lett volna öntöttvas edényem, azt megelőzően én például kenyeret sütöttem a saját jénaimban, és jó volt látni, hogy mikor jött el az ideje annak, hogy levegyem a tetejét, így nem szökött ki feleslegesen a gőz az edényből.

Mikróban és sütőben is kiválóan használható, ráadásul hőtartó, szóval ha valamit készítünk mondjuk ebédre, akkor az edénynek köszönhetően nem fog olyan hamar kihűlni. Ezenfelül pedig nem reagál savas ételekkel (ellenben az öntöttvassal, amely hajlamos lehet erre), így bármit készíthetünk benne.

Hátránya – törékeny jellem

Bár bírja a hőingadozást, de azért érzékeny a hirtelen hőmérséklet-változásra, ezért óvatosan bánjunk vele, nehogy megrepedjen vagy eltörjön. Hiába minden jó tulajdonsága, üvegből van, ergo törékeny, szóval fokozottan vigyázzunk arra, ki és hogyan nyúl hozzá (pl. gyerekek), nehogy baleset legyen a vége.

A hőelosztása nem túl jó, ezért sem érdemes mondjuk gázon használni. Egyébként használhatjuk mérsékelten, csak inkább alacsony lángon.

Végül, de nem utolsósorban jó hír, hogy bírja a sikálást és a kíméletlen takarítást (makacs szennyeződések mindig várhatóak, főleg csőben sült ételek esetén), viszont érdemes inkább csak kézzel mosni, nehogy szétpattanjon az üveg a mosogatógépben.

Ha vigyázunk rá, sok évig használhatjuk a konyhában.


Még több konyhai segítség:

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...