Eddig nem értettük, de most már tudjuk, miért jó érzés minden nap egy kanalat faragni

Stian Korntved Ruud norvég designer úgy döntött, egy évig minden nap farag fából egy kanalat. A kísérlet célja az volt, hogy minél többet megtudjon erről a tárgyról. 

A kanál olyannyira mindennapi használati eszközünk, hogy nagyon nehéz lehet - még designerként is - elvonatkoztatni a megszokott formáitól. Stian Korntved Ruud norvég formatervező úgy érezte, csak akkor tud új, friss szemmel nézni erre a tárgyra, ha minden nap ráveszi magát arra, hogy fából kifaragjon egy-egy kanalat - mindig egy új, szokatlan variációt. Az, hogy sokat foglalkozott a témával, és ennek a tevékenységnek a szabályos, mindennapos ismétlődéssel keretet is biztosított, segített a norvég szakembernek abban, hogy új, eddig nem látott kanálmegoldások kerüljenek ki a keze alól.

Több, mint húsz féle fafajtából tervezett és készített kanalat a designer. A legtöbb fát a norvég erdőkben szedte össze a tervező, de világszerte utazgatva is mindig készenlétben tartotta egy kis fűrészt a hátizsákjába rejtve.

Stian Korntved Ruud mindig egy gyors vázlattal kezdte a kanalak kidolgozását. Ezt követően igyekezett beszerezni egy olyan fadarabot, ami a legjobban illik az adott tervhez. Vésőkkel, homorú vésőkkel és a szikére hasonlító, japán kogatana késsel is dolgozott a kanalakon.

Az egyes kanalak kifaragása fél- és három óra közötti időtartamot vett igénybe.

A tervező másokat is bátorított, csatlakozzanak hozzá, és ők is vágjanak bele a mindennapos kanálfaragásba. A házilag készített fakanalak amúgy is kedvelt tárgyak Norvégiában.

A teljes projektet 2015-ben a bergeniKODE Art Museums-ban ki is állították.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Főzeléket, de finomat? - 9 hely, ahol nem fogsz csalódni, ha zöldséges, sűrű finomságot rendelsz

Legújabb receptek

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 élelmiszer, amit nem mosol meg, pedig nem ártana

A főzés nulladik lépése az alapanyagok megmosása: így gondoskodhatunk arról, hogy az étel nemcsak finom, de biztonságosan fogyasztható is lesz. Vannak egyértelmű esetek, az alábbiak nem ezek közé tartoznak: nézzük, mit kell még a csap alá tartani!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...