Jó eséllyel már a festés előtt meggyőződtél a tojások minőségéről: vagyis beletetted egy tál vízbe őket, és csak azokat használtad fel, amik elsüllyedtek. A víz felszínén lebegőket mindig ki kell dobni, ugyanis a lebegés oka az, hogy jó eséllyel gázképződés indult meg a tojásban a baktériumok hatására. Ha kis lángon, hosszan főzted a tojásokat, és hideg vízzel sem öblítetted le őket, akkor még akár hetekig fogyaszthatók.
Nem mindegy hogy főzted, és hol tárolod
Ha a héjában főtt kemény tojásokata főzés után hideg vízzel öblítetted le, majd szoba hőmérsékleten tároltad, 2 napig eheted. A hideg vizes öblítéssel sokat ronthatunk a főtt tojás eltarthatóságán. Abban az esetben, azonban ha kimaradt az öblítés, akkorakár 1 hónapig is eheted. Arra viszont ügyelned kell, hogy megfelelően tárold, vagyis a hűtőben. Tény, hogy húsvét után is az asztal éke lehet a festett tojásokkal teli kosár, és szoba hőmérsékleten a főtt tojások igazi túlélők, de a biztonság kedvéért jobb, ha a hűtőben keresel nekik helyet.
Ha tojásos ételt készítettél, akkor legfeljebb másnapig fogyaszd, ugyanis a hámozott tojás hamarabb romlik, mint a héjas. A húsvéti tojásos ételeket 3-4 nap múltán már semmiképp se tedd az asztalra.
Ha a tojásos ételt szoba hőmérsékleten tartottad, kövesd a veszélyzóna szabályt, ami a plusz 5 és 60 fok közötti tartományra vonatkozik. A baktériumok plusz 30-40 fok körüli hőmérsékleten képesek a rohamos szaporodásra, így, ha egy étel több mint 2 órán keresztül volt ebben a tartományban, jobb, ha az egészséged érdekében lemondasz róla.
Jó, ha tudod: ha maradt néhány nyers tojás, és hűtőben tartottad, a lejárati dátumhoz képest még akár 2-3 hétig is fogyaszthatod az ép példányokat.
Mi a helyzet a festett tojással?
A legbiztonságosabb, ha a teljesen ép héjú festett tojásokat eszed csak meg, azokat pedig, amiknek megrepedt a héja, inkább nem teszed az étkezőasztalra. Különösen érdemes ezt akkor betartanod, ha nem természetes anyagokból készült tojásfestéket használtál.
Talán azt mondanunk sem kell, hogy ha nem tojásfestésre készült színezékkel vontad be a tojást, akkor se edd meg - abban az esetben se, ha ép a héja. Lehet, hogy az interneten rábukkantál különböző tippekre, miként díszítheted a tojásokat például borotvahabbal, vagy körömlakkal, és kipróbáltad, de az így díszített példányokat még véletlen se edd meg!
Ezeket olvastad már?
Így ünnepeltük a húsvétot a ’80-as években: szalonnabőrtől fényes tojások...
Emlékszel, amikor gyerekként megláttad a fűben a sok színes tojást, amit lépésről lépésre gyűjtöttél össze, amíg el nem jutottál a csokinyúlig? Gyerekkori húsvétok anno.
Petrás GabriellaTudod, hogy kell tojástáncot járni, és mit jelent a kókányozás?...
Mivel vidéken anno szinte minden háznál volt tyúk, és a tojást sem kartondobozokban vették, ezért bőven volt muníció a tojásjátékokhoz.
Petrás GabriellaEzért eszünk sonkát és tormát húsvétkor, és festjük pirosra a...
Régi húsvéti hagyományainkban germán mondák, zsidó ünnepi és ősi népszokások elevenednek meg. A nyúl körül a legnagyobb a zűrzavar.
Petrás GabriellaKorbácsolás, ételszentelés, vízbehányás – Régi magyar húsvéti hagyományaink
Tudod mi az a kókonya, kik subrikálnak és mikor sibálnak? Dédszüleink idejében még nem csokitojással és szagos kölnivel ünnepelték a húsvétot.
Petrás Gabriella