Ecet, a háztartás lelke

Savanyításhoz, fertőtlenítéshez, salátaöntetek készítéséhez elengedhetetlen segítőnk az ecet. Számos fajtája létezik, nyáron pedig egyébként is főszerepet kap. De mibe mennyit tegyünk és melyik ecetet válasszuk? Sárdi Dani most is segít!

Ecet mindig legyen otthon. Nélküle nem tudunk savanyítani, bio módon vízkőteleníteni, befőttesüveget fertőtleníteni, salátönteteket készíteni. No, de milyen ecet legyen otthon? Mindenképpen legyen 10%-os, ez higítva salátára is jó, egy az egyben pedig alkalmas a fent említett takarítási, fertőtlenítési feladatok ellátására.

Viszont ha többféle ecetet tartunk, akkor pont erre a 10%-osra nem lesz sükségünk, mert takarítani jobban használható a 20%-os, enni pedig finomabbak a mindenféle borecetek, almaecetek, balzsamecetek és ezek ízesített, öregített, színes és színtelen verziói. Szerintem az optimális állapot a következő: fehérborecet, almaecet és balzsamecet. Ha ez a háromféle van otthon, akkor tényleg tudunk változatosan savanyítani.

A magyaros, cukros salátöntetekhez a borecet jó lesz, az almaecet, különösen, ha jófajta, akár magában is isteni egy kis besózott hagymára öntve; az olaszos, franciás salátákhoz pedig a balzsamecet lesz hasznunkra. Az ecettel óvatosan bánjunk, cseppekben mérjük. Ha csak keveset adunk valamihez, észre sem fogják venni, hogy van benne, mégis teltebb lesz az íze.

Uborkasaláta recept

Ez egy nagyon fontos recept, apósomról maradt rám, egyszerű, de nagyszerű. Csak eső utáni dagi, de még nem túlzottan felmagzott, vékonyhéjú, kerti uborkából lehet készíteni az eredetit.

Hozzávalók: uborka, fokhagyma, ecet, cukor, só, bors, paprika, ízlés szerint tejföl

Elkészítés

  1. Gyaluljuk le jó vékonyra az uborkát. Sózzuk be alaposan és hagyjuk állni egy fél órát.
  2. Csavarjuk ki, vágjunk apróra 5-6 gerezd fokhagymát, keverjük az uborka közé.
  3. Készítsük el az öntetet, 10%-os ecet, víz és cukor felhasználásával, só elvileg elegendő, ami kicsavarás után maradt. Öntsük fel az uborkát, és hagyjuk fél órát állni. Tálaláskor a tetejét borsozzuk, paprikázzuk, egy kis tejfölt is tehetünk rá. Mindenhez isteni.

Uborkasaláta receptek itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek