Ecet, a háztartás lelke

Savanyításhoz, fertőtlenítéshez, salátaöntetek készítéséhez elengedhetetlen segítőnk az ecet. Számos fajtája létezik, nyáron pedig egyébként is főszerepet kap. De mibe mennyit tegyünk és melyik ecetet válasszuk? Sárdi Dani most is segít!

Ecet mindig legyen otthon. Nélküle nem tudunk savanyítani, bio módon vízkőteleníteni, befőttesüveget fertőtleníteni, salátönteteket készíteni. No, de milyen ecet legyen otthon? Mindenképpen legyen 10%-os, ez higítva salátára is jó, egy az egyben pedig alkalmas a fent említett takarítási, fertőtlenítési feladatok ellátására.

Viszont ha többféle ecetet tartunk, akkor pont erre a 10%-osra nem lesz sükségünk, mert takarítani jobban használható a 20%-os, enni pedig finomabbak a mindenféle borecetek, almaecetek, balzsamecetek és ezek ízesített, öregített, színes és színtelen verziói. Szerintem az optimális állapot a következő: fehérborecet, almaecet és balzsamecet. Ha ez a háromféle van otthon, akkor tényleg tudunk változatosan savanyítani.

Zellerrémoulade

Készítettem már hasonló zellersalátát, de míg abba a zeller teljesen nyersen került bele, a zellerrémoulade-hoz a zellert blansírozzuk.  

Fokhagymás fejessaláta

Nálunk a tojásos nokedli, és a rántott csirkemáj elengedhetetlen "tartozéka". Drága nagymamám készítette így a fejessalátát, sajnos az ő pontos receptjét már nem fogom megtudni, de ...

A magyaros, cukros salátöntetekhez a borecet jó lesz, az almaecet, különösen, ha jófajta, akár magában is isteni egy kis besózott hagymára öntve; az olaszos, franciás salátákhoz pedig a balzsamecet lesz hasznunkra. Az ecettel óvatosan bánjunk, cseppekben mérjük. Ha csak keveset adunk valamihez, észre sem fogják venni, hogy van benne, mégis teltebb lesz az íze.

Uborkasaláta recept

Ez egy nagyon fontos recept, apósomról maradt rám, egyszerű, de nagyszerű. Csak eső utáni dagi, de még nem túlzottan felmagzott, vékonyhéjú, kerti uborkából lehet készíteni az eredetit.

Hozzávalók: uborka, fokhagyma, ecet, cukor, só, bors, paprika, ízlés szerint tejföl

Elkészítés

  1. Gyaluljuk le jó vékonyra az uborkát. Sózzuk be alaposan és hagyjuk állni egy fél órát.
  2. Csavarjuk ki, vágjunk apróra 5-6 gerezd fokhagymát, keverjük az uborka közé.
  3. Készítsük el az öntetet, 10%-os ecet, víz és cukor felhasználásával, só elvileg elegendő, ami kicsavarás után maradt. Öntsük fel az uborkát, és hagyjuk fél órát állni. Tálaláskor a tetejét borsozzuk, paprikázzuk, egy kis tejfölt is tehetünk rá. Mindenhez isteni.

Uborkasaláta receptek itt >>

Tejfölös uborkasaláta

Történt egyszer, hogy barátaimmal autóztunk Kapolcsról a Francia Intézet felé, ahol Balaton-felvidéki borokhoz környékbeli művészek által készített címkékből nyílt éppen ...

Uborkasaláta

A magyar háztartásokban sokféleképpen készül az uborkasaláta, ez a mi családunk változata (cukormentes).

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...