Óriási méreteket ölthet az élelmiszerpazarlás a világon. Ha nem változik valami, akkor 2030-ra a kidobott étel mennyisége elérheti a 2,1 milliárd tonnát is évente. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként 66 tonna élelmiszer fog a szemétben landolni - figyelmeztet aBoston Consulting Group (BCG) tanulmánya. A szervezet szerint az élelmiszerpazarlás aggasztó ütemben nő, és eddig nem sikerült rá megfelelő választ adni. A probléma tovább növekszik majd a népesség növekedésével.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint is aggasztó a helyzet. Becsléseik szerint 2016-ban már több mint 815 millió ember szenvedett alultápláltságban a világon, miközben körülbelül 1,6 milliárd tonna élelmiszer megy a kukába. Ráadásul, az élelmiszerpazarlás és az ételek kidobása miatt kerül a légkörbe az üvegházhatású gázok 8 százaléka.
Maradékmentő ötletek:
A jelentés szerint kevés esély van arra, hogy a rossz helyzet megváltozik, hacsak a kormányok, a vállalatok, és mi, fogyasztók nem teszünk valamit. A tanulmányban felhívják a figyelmet a szupermarketek felelősségére is, akik nem mindig tájékoztatják megfelelően a vásárlókat.
Ezeket olvastad már?
Kiderült, mire vagyunk rákattanva a boltokban, és milyen ételeket vásárolunk...
Egy friss felmérés szerint a magyar válaszadók több mint fele járt gyorsétteremben az elmúlt hat hónapban.
NosaltyEz a 7 kedvencünk hiányzik majd legjobban a nyárból
Jó idő ide vagy oda, augusztus vége van, és már most főleg az őszi gyümölcsök és zöldségek merednek ránk a piacokon. Nekünk ezekért folynak a könnyeink leginkább.
Brecz JuditEzekkel ez új ízesítésű Oreókkal túl messzire mentek
Tejbe mártva biztosan jó lehet egy csípős csirkeszárny ízű keksz. Ki vágyik ilyen ízorgiára?
Fenes GábrielHekk: a balatoni strandétel egy 92 éves focicsapat címerállata is
Mi már gyerekkorunkban is hekkért kiáltottunk, de hogy került a Balatonra a fej nélküli argentin hekktörzs?
Petrás Gabriellavia The Guardian