Ebben a kávézóban nemcsak kávét, hanem rengeteg mosolyt és kedvességet is kapnak a vendégek

A Cafe 21 a Down-szindrómás fiatal felnőtteknek biztosít munkát. A vállalkozó szellemű fiatalok dolgozhatnak a konyhán, a pult mögött, és a vendégeket is kiszolgálhatják.

Egy West Yorkshire-i kávézó a 18 és 24 év közötti fiataloknak ad lehetőséget arra, hogy kipróbálják magukat a vendéglátásban. Nem mindennapi kezdeményezés, nem mindennapi kiszolgálással.

Finom kávé, különleges kiszolgálás

Ailith Harley-Roberts, a Sunshine and Smiles (Napfény és Mosoly) szervezet projektmenedzsere a múlt év márciusában segédkezett a kávézó megnyitásában, azonban az 1 hetes próbaidőszak után be kellett zárniuk. Azóta a kávézó keresett támogatót és a Cafe 21 a következő 6 hónapban biztosan nyitva lesz, azonban Ailith reméli, hogy hosszú távon is üzemelhet majd. A cél a Down-szindrómásokkal kapcsolatos tudatosság növelése, és az, hogy az emberek minél szélesebb körben megtapasztalhassák azt, hogy ezek a fiatalok nemcsak kedves kiszolgálásban részesítenek, hanem valóban jó munkaerők is lehetnek.

Ailith szeretné, ha ezek a fiatal felnőttek sikeresen együtt tudnának dolgozni egy 14 fős csapat részeként, elsajátítanák azt a tudást, ami a későbbiekben a segítségükre lehet, és karriert is építhetnek. Kiemelte, hogya kávézó alkalmazottainak bérezése semmiben sem tér el a többi kávézóétól.

A kávézó a dolgozók és a vendégek napjait is beragyogja

Az egyik dolgozó, Kathryn O'Donnell, 21 éves, aki felveszi a rendeléseket, tisztán tartja az asztalokat, és az ételek elkészítésében is segédkezik. Az itt dolgozók a preferenciáiknak megfelelően különböző feladatköröket tölthetnek be: van, aki a konyhán dolgozik, és a hideg, valamint a meleg ételek készítésében segédkezik, mások szívesebben dolgoznak a vendégek között. Ailith hozzátette:

„A kollégák egy része a vendégekkel szeret foglalkozni, mások szeretik a konyhai munkát, ami nincs annyira előtérben. Egy szülővel beszéltem, aki elmondta, hogy a fiuk minden reggelre ébresztőt állít be, és alig várja, hogy elinduljon a munkába.”

A Down-szindrómás gyerekek szülei által alapított és vezetett Sunshine and Smiles jótékonysági szervezet a Leeds-i gyermekeket és fiatalokat segíti. Rendszeresen tartanak beszédterápiákat, folyamatos csoportfoglalkozásokat, és a fiatalok egyéni támogatást is kapnak.

Itthon is van lehetőséged hasonlóan jó hangulatú helyen kávézni: Budapesten a Baross utcában találod a Nem adom fel kávézótés éttermet, aholfogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és az italokat.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...