Ebben a kávézóban elfogadnak olyannak, amilyen vagy

Kávézót nyitott a Magyar Vöröskereszt, ahol nem csupán a jótékonykodásra, hanem a közösségépítésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Hónapok óta készült arra a Magyar Vöröskereszt, hogy végre megnyissa közösségi kávézóját.Kardos István, a szervezetfőigazgatója körülbelül 10 éve találkozott először ilyesfajta térrel, Norvégiában. Már akkor megszületett az elhatározás, hogy hazánkban is szeretnének valami hasonlót megvalósítani, és elkezdődött egy hosszú folyamat.

Rengeteg támogató találtak, akik láttak fantáziát a beruházásban, és térítésmentesen ajánlották fel a saját termékeiket, szolgáltatásaikat a Vöröskeresztnek. A kávézót végül Budapest szívében, a szervezet Arany János utcai székházának földszintjén nyitották meg.

Az Empathy Cafe&Bistronem csak egy charity kávézó és bisztró kíván lenni, hanem egy olyan közösségi- és alkotótér is, ami fontos társadalmi témáknak ad teret az empátia jegyében. A hely szimbóluma egy16 méter hosszúvendégasztal, amellyel a Vöröskereszt fizikailag is szeretné megjeleníteni az Empathy fő mondanivalóját:

"Üljünk egy asztalhoz és tegyük félre az előítéleteinket!”

Kalandos kávé

Egy kávézóban mi más lehetne a legfontosabb, mint maga a kávé, még akkor is, ha ez esetben egy közösségi kezdeményezésről beszélünk. Az Empathy meghatározó itala a magas minőséget képviselő, speciality kávé, amelynek nagyon kalandos története van.

Tóth Sándortól,a szekszárdi Kávé Háza vezetőjétől megtudtuk, hogy a kávé egy Costa Ricában élő magyar, Bányai László termesztése. A férfi a 80-as években költözött ki az amerikai kontinensre, majd idővel eltanulta a kávétermesztés alapjait a helyiektől. Tóth Sándoréknak feltűnt a termelő magyar neve, és felvették vele a kapcsolatot. Mára már a Kávé Háza felügyeli az egész termesztési folyamatot, és a szállítmányozást is.

A minőségi kávé minőségi vízből készül. Az Empathyban háromféle technológia van jelen a vízszűrő berendezéseket forgalmazóBWT-től:

  1. A kávégépbea BWT-technológiájával megszűrt víz kerül.
  2. A csapvizet is szűrik és dúsítják magnéziummal – buborékos és mentes víz is folyik így a csapból.
  3. A mosogatógépükbe is szűrt/lágyított víz kerül.

A BWT egyébként hosszú idő óta támogatja a Vöröskeresztet egészségnevelési területen, így nem volt kérdés, hogy velük működnek együtt - tudtuk meg a kommunikációs vezetőtől.

Empathy Cafe&Bistro

Budapest, Arany János utca 31.

Szombat-Vasárnap: zárva

Péntek: 7:30 - 22:00

Hétfő - Csütörtök: 7:30 - 20:00

Nyitvatartás:

Emellett a kávézó szinte teljesen száműzi a műanyagot és nem használnak PET-palackokat.

Lángos a falatozni vágyóknak

A minőségi kávé mellett a finom ételek is szerepet kapnak az Empathyban. Az ismert balatoni gasztroszakember, Bezerics Dani (Paletta) háromféle DOP lángosából lehet választani: sajtos-tejfölös mangalica sonkával, Frutti di Lago, Lokál Margarita. A lángosok mellett Dani anyukájának mesés pitéit is meg lehet kóstolni.

DOP lángosok várakoznak

Az étel- és italkínálat kialakításában egyébként alapvető szempont volt, hogy lehetőség szerint hazai termelőktől származó alapanyagokkal dolgozzon az Empathy konyhája, és az is, hogy működése minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után. Újrahasznosított tálalóeszközeik vannak, a mosogatásához pedig csak zöld tisztítószereket használnak, hogy minél kevésbé terheljék a környezetet.

Italfronton is jó híreink vannak: többek között a Laposa Birtok kéknyelűjétis meg lehet kóstolni. A pincészet az idei évjáratú boraik bolti eladásaiból is támogatja a szervezet véradásszervezési munkáját.

100 könyv 100 ismert embertől

A kávézó közösségi- és alkotótér funkciója már a nyitás előtt elindult, hiszen az Empathy közösségi könyvespolcára közel 100 ismert és elismert ember, színészek, írók, médiaszemélyiségek, zenészek és vendéglátósok ajánlották fel kedvenc könyvüket vagy saját alkotásukat, amelyekbe kézírásukkal jegyezték be az empátiáról vallott nézeteiket.

Pásztory Dóra, Szabó Simon és Szabados Ágnes is ajánlottak könyvet a kávézónak

A kávézó bevétele - ami a működési költésegeken felül marad - egyébként teljes egészében a Magyar Vöröskereszt kasszáját gyarapítja. Mindenki, aki betér az Empathyba, és elfogyaszt egy kávét, az a szervezet karitatív munkáját támogatja. Terveik szerint minden hónapban lesz egy kiemelt ügy, amit a vendégek támogathatnak a vásárlásaikkal.

A hely közösségi tér funkciója szervezetten szeptembertől indul majd, ezért érdemes követni a hely Facebook-oldalát, ha értesülni szeretnél az aktuális eseményekről. Tematikus beszélgetéseke is szerveznek majd, az önkéntesség, gyermekjogok és más társadalmilag fontos témákban.

Ezt olvastad már az ízHuszár magazinon?

Megnyitott a bolt, ahol minden kapható, csak éppen semmi sem ehető

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...