Ebben a hihetetlen konyhában átvették az uralmat a robotok!

Az MIT négy mérnöke egy olyan gyorskajáldát nyitott Bostonban, amiben robotok helyettesítik a szakácsokat.  

A bostoniMassachusetts Institute of Technology (MIT) a világ egyik legmagasabb presztízsű felsőoktatási intézménye. Négy kutató úgy döntött, hogy nem csupán a zárt akadémiai világban, de az étterembizniszben is kipróbálja magát.

Bostonban megnyitották a Spyce névre hallgató éttermet, ahol robotok készítik el az ételeket. Ezek a speciális gépek értelemszerűen nem az emberi szakácsok mozdulatait imitálják, hanem a maguk sajátos módján úgy működnek, hogy a vágyott ízűek és állagúak legyenek az ételek.

Az alkotókat az inspirálta a robotkonyha megálmodásában, hogy nehezen találtak gyors, jó minőségű és megfizethető ételeket kínáló éttermet a városukban.

Valóban, a robotséfek óránként 200 adag ételt képesek elkészíteni, és egy tányér kevesebb, mint 2000 forintba kerül.

"A Spyce a vendéglátás és a technológia kereszteződéséből jött létre" - mondták az ötletgazdák és az étterem alapítóiMichael Farid, Kale Rogers, Luke Schlueter és Brady Knight. A csapat az étterem technológiáját egy kollégiumi pincében dolgozta ki 2015-ben.

A vendégek rendelésüket egy érintőképernyős eszközön tudják leadni, ezután egy automatikus szerkezet összeszedi a kívánt összetevőket, amelyek egy önműködő, forgódobos workban pirulnak meg végül. A tálalás is automatikus.

A wokok úgy vannak elhelyezve, hogy a vendégek követni tudják az étel elkészültét.

A gépek képesek magukat megtisztítani, így 80%-al kevesebb vízre van szükség egy-egy "mosogatáshoz", mint egy hagyományos étel esetében.

Az MIT-s stáb az étterem technikai oldaláért fele, míg a menüt a Michelin-csillagos séf Daniel Boulud és Sam Benson állította össze. Thai, marokkói, közép-amerikai ízeket, és az amerikai dél fogásait is asztalra varázsolják a robotszakácsok.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Menyasszonydilemma: mit egyen a násznép?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...