Svájc dél-nyugati részén található egy 385 lelket számoló alpesi falvacska, Grimentz, amely nem sífelvonóiról és szállodáiról híresült el, hanem különleges sajtjairól. A település a Val d’Anniviers völgyben terül el, ahol a feljegyzések szerint a 400-as években néhány hun törzs talált magának menedéket a római seregek elől. A hunok temetkezési hagyományai érdekesek voltak, a halottak mellett sokat jajveszékeltek és nagy halotti torokat tartottak. A temetkezési rituálékra egy svájci antropológusYvonne Preiswerk is felfigyelt a kilencvenes években. Ő volt az, aki leleplezte a völgyben tartott halotti torokon felszolgált különleges sajtok titkát.
Amikor valaki meghalt Grimentzben, akkor a tehenei harangjait eltávolították, hogy az állat is gyászolni tudhasson, de ami még ennél is érdekesebb, hogy a családtagok a koporsó mellé bort, kenyeret és sajtot tettek. Ezeket szolgálták fel a halotti toron is, amire a vendégeket a következő szavakkal invitálták: „Gyere enni, mert a halott neked is hagyott eleget!”
Azért, hogy tényleg legyen elég étel a halotti torra, az emberek egész életükben érleltek egy guriga sajtot, amit a szeretteik bonthattak meg a megemlékezésen. A sajttal egybekötött rituálé egészen az 1900-as évek elejéig volt hagyomány, de a völgyben található néhány ház, ahol még a mai napig őrizgetik a halottak sajtjait.
Ilyen házJean-Jacques Zufferey-é is, melynek alagsorában több tucat guriga sajt található, amit elhunyt emberek érleltek életük során. Zufferey családja nagyanyja 1944-es haláláig nem tudott semmit a különleges temetkezési hagyományról. Apja akkor talált két guriga sajtot az alagsorban, és úgy döntött megőrzi azokat.
A pincét ammóniás szag járja be. A legtöbb sajt kemény, mint a szikla, egy fejsze kellene a felvágásához. A legrégebbi guriga 149 éves.
Zufferey aggódik, hogy mi lesz gyűjteményével, miután meghal. Szeretné egy múzeumnak ajándékozni, de a völgyben nehéz megfelelő helyet találni a sajtoknak, amik valószínűleg fogyasztásra már teljesen alkalmatlanok.
Ezeket olvastad már?
Ez a 3 sajt lett Magyarország legjobbja
Hetedik alkalommal szervezi meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Sajtmustrát, ahol szakmai zsűri dönt az ország legjobb sajtkészítményeiről.
NosaltyKedvenc ételét töltötte a szőlőzsírjába a cuki falánk kislány
Egy 9 éves kislány sajtot rakott az ajakápolójába, így nem kellett lemondania az iskolában sem a finom csemegéről. Az internetezők természetesen imádják a bizarr megoldást!
Macsuga ViktóriaEbben az étteremben sushi helyett SAJTOK sorakoznak a futószalagon
Megnyitott a világ első étterme, ahol futószalagon érkeznek eléd a legjobb sajtok, mindenféle köntösben! A brutálisan jónak ígérkező helyet mi is meglátogatnánk!
Macsuga ViktóriaKatalin hercegné, Cristiano Ronaldo és Ferenc pápa - ez a...
Szalámi, sajt, gomba, tonhal, paradicsom - mit szólnál, ha a szokásos feltétek helyett ismert emberek arcképe köszönne vissza a pizzádról? Lenne szíved megenni?
Petrás GabriellaCímlapkép: iStock
via AtlasObscura