Ebben a festőien szép faluban még mindig őrizgetik a világ legfurább sajtjait

Képzeld el, hogy egy nagy kerek sajtot szolgálnak fel az esküvődön. Jó ötlet, nem igaz? Mi lenne, ha a halotti torodon is előkerülne egy egész életen át érlelt guriga?

Svájc dél-nyugati részén található egy 385 lelket számoló alpesi falvacska, Grimentz, amely nem sífelvonóiról és szállodáiról híresült el, hanem különleges sajtjairól. A település a Val d’Anniviers völgyben terül el, ahol a feljegyzések szerint a 400-as években néhány hun törzs talált magának menedéket a római seregek elől. A hunok temetkezési hagyományai érdekesek voltak, a halottak mellett sokat jajveszékeltek és nagy halotti torokat tartottak. A temetkezési rituálékra egy svájci antropológusYvonne Preiswerk is felfigyelt a kilencvenes években. Ő volt az, aki leleplezte a völgyben tartott halotti torokon felszolgált különleges sajtok titkát.

Amikor valaki meghalt Grimentzben, akkor a tehenei harangjait eltávolították, hogy az állat is gyászolni tudhasson, de ami még ennél is érdekesebb, hogy a családtagok a koporsó mellé bort, kenyeret és sajtot tettek. Ezeket szolgálták fel a halotti toron is, amire a vendégeket a következő szavakkal invitálták: „Gyere enni, mert a halott neked is hagyott eleget!”

Azért, hogy tényleg legyen elég étel a halotti torra, az emberek egész életükben érleltek egy guriga sajtot, amit a szeretteik bonthattak meg a megemlékezésen. A sajttal egybekötött rituálé egészen az 1900-as évek elejéig volt hagyomány, de a völgyben található néhány ház, ahol még a mai napig őrizgetik a halottak sajtjait.

Ilyen házJean-Jacques Zufferey-é is, melynek alagsorában több tucat guriga sajt található, amit elhunyt emberek érleltek életük során. Zufferey családja nagyanyja 1944-es haláláig nem tudott semmit a különleges temetkezési hagyományról. Apja akkor talált két guriga sajtot az alagsorban, és úgy döntött megőrzi azokat.

A pincét ammóniás szag járja be. A legtöbb sajt kemény, mint a szikla, egy fejsze kellene a felvágásához. A legrégebbi guriga 149 éves.

Zufferey aggódik, hogy mi lesz gyűjteményével, miután meghal. Szeretné egy múzeumnak ajándékozni, de a völgyben nehéz megfelelő helyet találni a sajtoknak, amik valószínűleg fogyasztásra már teljesen alkalmatlanok.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via AtlasObscura

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...