Ebben az észak-alföldi városban nagyon le akarnak számolni a műanyag szatyrokkal

Kézzel varrott textilszatyrokra cserélik a műanyag zacskókat a túrkeveiek. A helyiek nagyon elkötelezettek, és szerencsére a boltosok is pozitívan fogadják a változást.

Műanyag zacskók helyett textilszatyrokkal járnak bevásárolni az emberek az észak-alföldi Túrkevén. A helyiek nagyon komolyan veszik az országos szintű „Nem kell zacskó”kampányt, olyannyira, hogy a városban működő Kreatív Öltögető klub néhány hónapja elkezdett textilből és vászonból szatyrokat varrni.

Nem kell zacskó

A kezdeményezés arra buzdít, az újrahasznosítás jegyében minél többen varrjanak maguknak textilzacskókat, –szatyrokat és bevásárláskor mindig vigyék magukkal, ahelyett, hogy műanyag zacskót vásárolnának.

„Már régóta foglalkoztatott minket és kerestük a megoldást, miként lehetne csökkenteni a műanyag zacskó használatát, hiszen az rendkívüli mértékben szennyezi a természetet” - mondta szoljon.hu-nakNagy Árpádné, az Öltögető klub vezetője, aki hozzátette, a helyi boltok is örömmel fogadták a kezdeményezésüket, és felajánlásaikat.

Elsőként az egyik helyi zöldségest lepték el a környezetkímélő szatyrok, ahol korábban nagyon sok műanyag zacskót használtak a vásárlók.Hamar szétkapkodták őket, ezért úgy döntöttünk, mi magunk is bekapcsolódunk a gyártásba”- mondta a lapnak Éva, a zöldséges tulajdonosa, aki arra kérte a varrónőket, készítsenek még szatyrokat, cserébe pedig gyümölcsöket kapnak.

A klub kezdeményezése annyira népszerű lett a túrkeveiek körében, hogy az egyik óvoda is megkérte őket,hogy az anyukáknak, nagymamáknak is mutassák meg, miként kell szatyrokat varrni. Azt remélik, így még szélesebb körben terjed majd el a textilszatyor használata a városban.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...