A nehéz, áttetsző hőálló edények mindannyiunk konyhájának létfontosságú darabjai. A hőálló üvegedényeket leginkább a sütőben szoktuk használni, mert nem kedvelik a hirtelen hőmérsékletváltozást, a tűzhelyre helyezve óvatosabban kell velük bánni. Üresen nem szabad alájuk gyújtani, és fokozatosan kell felmelegíteni ezeket az edényeket. A "jénai" már csak azért is kiváló sütőedény, mert sokáig tartja a hőt, és esztétikusan lehet belőle tálalni. A legtöbb hőálló edény a laboratóriumokban is használatos boroszilikátból készül.
A Prágában tanuló Huy Pham is a boroszilikátot választotta üvegedényeinek alapanyagául - írja a Designboom. Ezek nem egy sütőedényre emlékeztetnek, hanem egy hagyományos lábasra. A fiatal tervező szerint így főzés közben láthatjuk azt, ahogyan az étel elkészül, és ez különleges élménnyel gazdagítja a ételkészítés folyamatát. A designer három különböző méretű üveglábast tervezett, amelyek a sütőben, a tűzhelyen és a mikróban is használhatóak.
A termékek egy cseh designerhallgatóknak szervezett versenyen két kategóriában is nyertek.
Huy Pham jelenleg a Kavalier cseh céggel tárgyal a háromelemű termékcsalád sorozatgyártásáról. A 180 éves múltra visszatekintő cég segített a fiatal tervezőnek a prototípus megvalósításában is. A Kavalier a SIMAX-nak nevezett, különösen ellenálló boroszilikátból már egy ideje gyárt hőálló konyhai edényeket.
Ezeket olvastad már?
A rómaiak tála
A Römertopf - más néven római tál - nagy visszatérését éli. Te mit szoktál benne készíteni? Mi mindent és bármit!
Coook5 hiba, amit elkövetsz, mikor bepakolsz a mosogatógépbe
Amennyiben nem vagy a foltos és rászáradt ételmaradékos edények és poharak híve, olvasd el, mi az az 5 tipikus hiba, amit elkerülhetsz a mosogatógépbe való bepakoláskor!
Brecz JuditRákot okoz a teflonbevonat? Itt az igazság.
Egy ideje terjed a hír, miszerint a teflonbevonatú serpenyők használat közben káros anyagokat bocsátanak ki magukból. Ennek igazságtartalmát vizsgálták meg most.
DávidGordon Ramsay szerint CSAK ez a 11 konyhai eszköz kell...
Ha gondban vagy, mi az, ami tényleg fontos egy jól felszerelt profi konyhában, de a pénztárca és a hely is szűkös, jó hírünk van - és Gordon Ramsaynek is.
Brecz Judit