Durva mennyiségű a gyógyszermaradvány a budapesti csapvízben – ezek a leggyakoribbak

Friss kutatások szerint sajnos korántsem lehet azt mondani, hogy a budapesti csapvíz kristálytiszta lenne, sőt...nem is veszélytelen!

32-féle gyógyszermaradványt mutattak ki a budapestiek ivóvízében, a Dunában pedig összesen több, mint 52-félét - írja az Index.

Szomorú hír ez annak, aki csapvizet fogyaszt a fővárosban: 32-féle gyógyszer hatóanyaga fedezhető fel az ivóvizünkben, amely az emberek anyagcseréjének és WC-használatának, illetve az ott (helytelenül) lehúzott gyógyszereknek köszönhetően jut a Dunába, a tisztítás után pedig a mi szervezetünkbe.

A magyar kutatók kíváncsiak voltak, hogy a parti szűrés mennyire hatékony ezek ellen. Az eredményeiket bemutató tanulmány az Environment Pollution nevű szaklapban jelent meg. A keresett 111 hatóanyagból sajnos 52-t megtaláltak a Duna vizében, minden mintában legalább 15-félét.

Tíz vegyület fordult elő legalább 80 százalékos gyakorisággal, a legjellemzőbbek ezek voltak:

  • leggyakoribb a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére használt bisoprolol béta-blokkoló
  • szinte mindegyikben találtak metoprololt is, amit főleg szívproblémákra, magas vérnyomásra használnak
  • ösztrogén női nemi hormont42%-ban találtak a mintákban, ami leginkább a fogamzásgátlókból kerül a WC-kbe, majd a Duna vízébe
  • antibiotikumokat valószínűleg csak azért nem találtak, mert a teszt nem volt alkalmas rá, hogy kimutassa őket

via GIPHY

A parti szűrés 95 százalékos hatékonyságú, a kimutatott 52 dunai hatóanyagból pedig 32 belekerül a lakosság ivóvízébe, amit legtöbben simán megiszunk. A rossz hír, hogy hiába a viszonylagos alacsony koncentráció, sajnos ezek igenis károsak az egészségre.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...