Duplájára nőtt a vaj ára, de jöhet ennél rosszabb is karácsonyra

Több országban jelentkezett brutális drágulás a vaj árában. A durva folyamat a múlt hetekben fokozódott, de rosszabbra is lehet számítani.

Egy év alatt több mint 100 százalékkal nőtt a vaj ára Lengyelországban. A többi európai országban sem rózsás a helyzet.A német boltokban egy év alatt 60 százalékkal drágult a vaj. A lengyel Gazeta arra figyelmeztet, hogy a folyamatnak egyáltalán nincs vége, a következő hetekben újabb drágulásra lehet számítani, karácsonyra pedig akár hiánycikk is lehet a vaj.

De miért drágul a vaj?

A Napi.hu azt írja, a vaj drágulása piaci okokra vezethető vissza. A margarin helyett egyre többen keresik a vajat, de az orosz exportembargó és és az uniós tejtermékek piacának liberalizációja miatt csökkenő tejtermelés is hatással volt az árak alakulására.

Magyarországon is megfigyelhető a drágulás.A KSH nem méri a vaj árának változását, de a tejes margarin az utóbbi hónapokban közel harminc forinttal kerül többe. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a 80 %-os zsírtartalmú vajjelentősen drágult. Május elején a vaj kilogrammonkénti fogyasztói átlagára 2 647,14 Ft volt, míg most az átlagár2 882,91 Ft.

Valószínűleg csak idő kérdése, és a vajtartalmú élelmiszerek is drágulni kezdenek.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...