Meglepő ok áll a dupla sárgájú tojások mögött

Megijedtél, mert két sárgája pottyant ki a feltört tojásból? Pánikra semmi ok, teljesen logikus magyarázata van a jelenségnek!

Ha eddig azt gondoltad, hogy valamilyen mágikus jelentése van annak, ha egyszerre két tojássárgája pottyan ki a héjból, és ki lehet olvasni belőle a jövendőt, akkor el kell, hogy keserítsünk. Egyszerű, biológiai magyarázata van a jelenségnek. Lássuk, hogyan alakul ki a dupla tojássárgája.

Miért van olykor a tojásokban két sárgája?

Honnan jönnek a tojások dupla sárgájával?

Nos, mint minden tojás, ezek is a tyúkokból érkeznek. Azonban ezek a tyúkok különlegesek abból a szempontból, hogy fiatalok.

Amikor egy tyúk elkezd tojást tojni, a teste még épp csak elkezdi kitalálni a dolgokat

– magyarázta a Happy Egg Co. vezérigazgatója, Dan Arnsperger a Delish-nek. „Olykor két petét enged ki gyorsan egymás után, és egy héj alakul ki körülöttük.”

Sok termelő mesterséges fényt használ, hogy ezzel kontrollálják a napfényt. Ez segít a csirkéknek a tojástermelésben, illetve ezáltal egész évben tojnak. Amikor egy csirke eléri az öthónapos kort, a teste elég fejlett, hogy elkezdjen tojásokat rakni.

A ’napfény’ mennyisége a hetek folyamán folyamatosan növekszik 8 óráról 16 órára emelkedve, hogy ezzel a nyári szezont utánozzák. Ha ez az emelés fokozatosan történik, a tyúkok egy sárgájú tojásokat tojnak, azonban, ha hirtelen növelik meg az idő hosszát, amikor fénynek vannak kitéve, akkor a dupla sárgájú tojások száma is megtöbbszöröződik.

„Ha a tyúkok bent vannak, ahol mesterséges fény éri őket, majd kikerülnek a napfényre, különösen nyáron, amikor a leghosszabbak a nappalok, akkor az tökéletes helyzet a dupla sárgájú tojásokhoz” – mondta Bart Slaugh, az Eggland’s Best minőségbiztosítási igazgatója. Az ovuláció azért egy idő után normalizálódik, és ismét a megszokott tojások érkeznek a madarakból.

Miért lehetnek olyan időszakok, amikor megszaporodnak a dupla sárgájú tojások?

Ha nagyon sok ilyen tojással lehet találkozni, az egyszerűen azt jelenti, hogy sok a fiatal tyúk. A szakértők azt is kiemelték, hogy például a pandémiás időszakban megnövekedett a kereslet a tojásra, amit a termelők csak a madarak számának növelésével tudnak fedezni, ami magyarázat lehet, hogy például Angliában miért volt olyan sok dupla sárgájú tojás az elmúlt időben.

Krémesen lágy, hajtogatott rántotta

Az egész nap reggelizni vágyók receptje következik. Az ausztrál stílusú specialty kávézók kínálatának az egyik legnépszerűbb étele az úgymond „hajtogatott” vagy „gyűrött” ...

Forrásunk volt


Érdekességek a gasztronómia és ételek világából:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...