5 jó hely Dubrovnikban – Szuper éttermek dalmáciai kiruccanáshoz

Dubrovnik sokkal, de sokkal több, mint a Trónok Harcának egyik forgatási helyszíne. Az Adria egyik gyöngyszemének kellemes, betérni érdemes vendéglőit mutatjuk meg most.

Igaz, hozzávetőlegesen 1000 kilométer eljutni Dalmácia fővárosába, de egyszer látni kell, sétálni kell szűk utcácskáin, mert Dubrovnik egy igazán festői hely, mutatós épületekkel, csillogó tengerrel, eleve varázslatos elhelyezkedéssel. A Mediterráneum egyik legfelkapottabb városa, a világ minden tájáról szeretnék megtekinteni: mi szerencsések vagyunk, hiszen akár egy megszakítással és rápihenéssel autóval is eljuthatunk hozzájuk. Lássuk, hogy, ha Dubrovnik, akkor melyek a kedvenc éttermeink!

A halétterem, ahol még a helyiek is szívesen esznek / Forrás: Bistro Glorijet

A halétterem, ahol még a helyiek is szívesen esznek, mi több, halászok is járnak hozzájuk, mivel annyira érzik a friss hal legjobb formáit.

Nincs túlárazva, nem csábítják hostessek a turistákat, hiszen aki ügyes, és képben van, meg fogja találni a Glorijetet. A sült apróhaltól kezdve a nagyobbacska grillezett tálakig mindent jó szívvel ajánlunk, mert annyira eredetiek, és nem akarnának sosem beállni a fősodorba, ami sokszor drága és kínos is.

Ha megtapasztalnád, hogy milyen az igazi balkán burek / Fotó: Facebook

Ha megtapasztalnád, hogy milyen az igazi balkán burek, töltött sós vagy édes pite, a Bosancicában frissen készülnek, és a lehető legautentikusabbak.

Streetfood-hely a javából, csak fel kell kapni az ízes, azért bőven zsíros finomságokat, és azonnal, papírzacskóból megenni őket. Például ebédidőben, amikor még nem lakmároznánk be annyira, csak egy kis idénygyümölcs és péksütemény csúszna le. Náluk biztosra mehetünk! Ráadásul a baklavájuk is isteni.

Tradicionális olasz, helyi szívvel és lélekkel / Fotó: Facebook

Az olasz konyha a világon a legkedveltebb, aligha tudunk olyan embert mondani, aki ne szeretné a pizzát, a pastát, a fagyit vagy úgy egyben a talján édességeket. Az óvárosi Trattoria Carmen olyan csavart hoz, ami abszolút belefér, hiszen alapvetően olaszosabb fogásokat készít, ám Dalmácia konyhájának nüansznyi finomságaival. Azt mondják, tradicionális olasz, helyi szívvel és lélekkel.

Mindegy, hogy osso bucót, buzara-módra készített rákot, vagy hirtelen sült aquadellát rendelünk, biztosan minőségi ételt kapunk majd a nem annyira szem előtt lévő, de igazán kellemes vendéglőben.

Klasszikus street food / Fotó: Facebook

Gyorsan, finomat! Ez vezérli az öreg halászt, Barbát. Klasszikus streetfood-helyről beszélünk, de annál extrább fogásokkal, mivel nem elégednek meg a sima frittivel, isteni szendvicseket, wrapeket és salátákat csinálnak halak és tengeri herkentyűk főszereplésével. Polipburger, sült osztriga, tempurázott garnéla, tonhalpaté? Jöhetnek, éppen ebben a sorrendben!

A Barbában még sosem csalódtunk, igazán fiatalos és modern, úgy, hogy közben a régi hagyományokat sem hagyja hátra.

A franciás desszertek, dalmát édes piték mellett a fő attrakció a fagylalt / Fotó: Facebook

Még egy olasz Dubrovnikban, de őszinték leszünk: fagylaltban nem ismerünk kompromisszumot és ez a horvát sütis-fagyis hely sem teszi.

Cukrászuk a 360 nevű Michelin-csillagos étteremből érkezett, immár szólóban, hogy megvalósítsa álmát. Franciás desszertek, dalmát édes piték mellett a fő attrakció persze a fagylalt, ami a város legjobbja. Egyszerre 12 íz közül választhatunk, de ezek között van például tejmentes sorbet is. Tiszta alapanyagokból, adalékok nélkül készülnek ezek a jeges csodák. Ne dőljünk be a látványosra pumpált fagyiknak, itt lesz az igazi!

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több kedves, érdekes és ínyenc helyet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...