Drágább lehet a jövőben az egyik kedvenc üdítőitalunk

A II. világháború óta nem látott hiány van narancsból Floridában, a gyümölcs fagyasztott koncentrátumának határidős jegyzése pedig megugrott a tőzsdén.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) szerint Floridában a II. világháború vége óta most a legalacsonyabb a narancstermés – hivatkozik a Wall Street Journal hírére a Magyar Konyha.

A minisztérium jelentése szerint a tavalyi évben mindössze 44,5 millió darab, egyenként 90 font (40,8 kilogramm) súlyú láda narancsot takarítottak be, ez a mennyiség pedig majdnem annyi, mint amennyit 1944 és 1945 között termeltek ki a helyi földek (akkor 42,23 millió doboz volt az éves adat). Egy ládányi narancsból átlagosan 1,42 gallonnyi, vagyis nagyjából 5,4 liternyi narancslé-koncentrátum készíthető, mely fő alapanyaga a boltokban is kapható dobozos narancsleveknek.

Ha a világ egyik legnagyobb termelőjénél nincs elég narancs, idővel mi is érezni fogjuk az árváltozást

Mivel nincs elég narancs, a feldolgozóknak, akiknek már így is többet kell fizetniük a csökkent narancskínálat miatt, több gyümölcsöt kell vásárolniuk ahhoz, hogy ugyanannyi gyümölcslé készüljön, ráadásul nem kizárt, hogy más országokból kell behozni hozzá az alapanyagot. Ez viszont magasabb költségeket jelent a fogyasztók számára.

A fagyasztott narancslé-koncentrátum jegyzése a chicagói határidős tőzsdén márciusi szállításra múlt hét csütörtökön 5,1 százalékkal emelkedett, ami rekord a járvány kezdete óta. Hétfőn a jegyzés fontonként (1 font=0,4536 kilogramm) 1,5 dollár körül mozgott, ez nagyjából 50 százalékos drágulást jelent az előző két évhez képest.

A terméskiesés egyik oka a citruszöldítés nevű bakteriális betegség, mely csaknem 17 éve sújtja a helyi ültetvényeket. A hiány nemcsak Floridában jelent majd gondot, a CNN cikke szerint a terméskiesés az egész világon aktuális probléma a termelők körében. Brazíliában a hatalmas aszály miatt szintén jóval kevesebb narancs termett meg a vártnál, így az egyik legnagyobb termelő ország sem fogja tudni az eddig megszokott mennyiséget exportálni.

Érdekesség, hogy miközben az elmúlt 20 évben folyamatosan csökkent a kereslet a legtöbbször cukros, kevéssé egészséges narancslé iránt, addig az elmúlt két évben óriási lett a kereslet az üdítő iránt. Ennek oka, hogy a pandémia és a lezárások ideje alatt az emberek ismét otthon kezdtek el reggelizni.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...