Ezért drágulhatott ekkorát a magyarok kedvenc sajtja

Eddig nem látott mértékben emelkedett egy év alatt a trappista sajt ára. A szakértő szerint a drágulás egyik fő oka, hogy a megdrágult a sajt előállításához szükséges energia-, valamint alapanyagárak is növekedtek.

Egy év alatt 89 százalékkal emelkedett az Agrár-közgazdasági Intézet október elejei adatai alapján az átlagos feldolgozói átadói ár a trappista sajtok esetében – nyilatkozta az index.hu-nak a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács feldolgozói társelnöke, Szautner Péter.

A szakértő szerint a legnépszerűbbnek mondható magyar félkemény trappista sajt gyártási technológiája, érlelési ideje, tömege és kiszerelési formája egyaránt egyedi, ráadásul ez a legnagyobb mennyiségben előállított hazai sajtféleség: míg 2020-ban 17 600 tonna volt az előállított mennyiség, addig 2021-ben ez a szám már 19 500 tonnára emelkedett.

A trappista sajt drágulása rengeteg komponensből tevődik össze

Ahogy az index írja, a tejfeldolgozás nagyon sok energiát igényel, hiszen a fűtés, a pasztőrözés, valamint a tárolás során nélkülözhetetlen hűtés rendkívül energiaigényes, az energiaárak drasztikus emelkedése pedig jelentősen megnöveli a tejfeldolgozó üzemek költségeit.

Az energiaárak mellett az előállítók a csomagoló- és adalékanyagok esetében is extrém árnövekedést tapasztalnak, de minden más feldolgozóipari költségelem – a logisztika, a vegyszer, a munkaruhák vagy például a szennyvízköltség is – folyamatosan emelkedik.

A költségek nagy részének esetében nemcsak azok árának emelkedése játszik szerepet, hanem az import-csomagolóanyagoknál a folyamatosan gyengülő forintárfolyam is, ami jelentősen tovább drágítja egyes anyagok és szolgáltatások árát

– írja az index.

A sajt előállításának legfontosabb eleme, a nyers tej ára is drasztikusan, 65-70 százalékkal emelkedett Szautner Péter elmondása szerint, aki hozzátette, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedett az tej termelésének mennyisége. A jelenleg észlelhető lassulás ellenére az itthon megtermelt tej mennyisége teljes mértékben képes a belföldi fogyasztás kiszolgálására és a tejtermékek alapanyagszükségletének fedezésére.

A szakértő szerint alapanyaghiány egészen biztosan nem várható, viszont az exportpiacokon is magas az igény a hazai nyers tejre, melynek mintegy 9,5 százalékát külföldre szállítják, az export miatti magasabb árak és a gyenge forint miatti előny pedig szintén fokozza az alapanyag-drágulást. További probléma a takarmánykukorica és a napraforgódara árának emelkedése, a tejtermelőknek pedig az inputanyagok, az állattartáshoz felhasznált üzemanyagárak, valamint az élőmunka-költségének növekedésével is meg kell küzdeniük.

Ezen költségnövekedések azon részeit, amelyek nem gazdálkodhatóak már ki hatékonyságnöveléssel vagy egyéb, belső költségcsökkentő akciókkal, a termelők és a feldolgozók az ellátási lánc következő szereplői felé terhelik, azaz végül ezek a költségek a fogyasztói árakban jelennek meg – természetesen nem csak a tejtermékek esetében.

Ahogy az index írja, már látszik, hogy a többi év átlagához képest jóval kevesebb tejterméket veszünk, kivételt talán csak a hatósági áras 2,8 százalékos UHT-tej élvez. Október elejéig az előző évekhez képest a tejföl belföldi értékesítése 5 százalékkal, az ömlesztett sajtoké pedig 13 százalékkal csökkent.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Hókifli

Minden karácsonykor kerül belőle ünnepi asztalra. Nagyon szeretjük!

Fedák-torta

A karácsonyhoz nálunk hozzátartozik egy finom gesztenyés sütemény, vagy éppen torta, így ez a finom, gesztenyés torta is nagy kedvencünk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...