Ennyivel drágul az iskolai menza jövőre

Az iskolai menza akár 30-40%-kal is többe kerülhet a szülőknek jövőre. A közintézményekben és a szociális intézményekben felhasznált élelmiszereknek 2022. január elsejétől legalább 60%-ban magyar eredetűnek kell lennie.

A közétkeztetés új feltételeiről szóló kormányrendelet még 2020 decemberében jelent meg, az idei tanévkezdéstől, tehát 2021 szeptemberétől pedig már az új közbeszerzéseknél is figyelembe kell venni a rendelet által meghatározott új szabályokat.

Fortepan / Bauer Sándor

2022. január elsejétől a közétkeztetésben, tehát az iskolákban, óvodákban és szociális intézményekben felhasznált élelmiszerek legalább 60%-ban Magyarországról kell, hogy származzanak (egy úgynevezett rövid ellátási láncon keresztül, amikor az élelmiszer és a konyha között csak egy szereplő van), majd ezt 2023. január elsejétől már 80 százalékra emelik - derül ki a Napi.hu cikkéből.

A rövid ellátási lánc miatt a jövőben a menzán kapható menük árát egyszerre fogja befolyásolni a felhasznált alapanyagok szezonalitása, de az élelmiszerek tárolása és szállítása is közrejátszik majd az emelkedésben.

Szakmai szervezetek szerint az új rendelet miatt 30-40 százalékkal is emelkedhetnek majd az iskolai ebédárak, a különbözetet pedig – már ha az önkormányzat nem terheli rájuk a teljes áremelkedés költségét – a szülőknek kell kifizetniük.

A Magyar Közétkeztetők Szövetségének tagjai egyaránt támogatják a közétkeztetés átalakítását, egyúttal a jobb minőségű alapanyagok, ételek felhasználását. A szövetség szerint az óvodai ebéd költsége a meglévő 322 forint helyett 434 forintra, a felsősöké 437 forintról 589-re, a középiskolásoké pedig 522 forintról 705 forintra emelkedne.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlap: Fortepan / Bauer Sándor

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...