Magyarországon drágult leginkább két alapvető élelmiszer

Ugyan Európában mindenhol jelentősen drágultak az élelmiszerek, sajnos az egyik legnagyobb mértékű áremelkedésről mégis hazánkban lehet beszélni.

A hónapok óta tartó folyamatos drágulás úgy tűnik, egyre biztosabban velünk marad még egy darabig. Az élelmiszerárak emelkedése kitartóan folytatódik az egész kontinensen, különböző mértékben érintve az egyes országokat. Az Európai Unió Statisztikai Hivatala (Eurostat) folyamatosan figyeli és összehasonlítja az egyes tagállamokban megfigyelhető drágulást, az eredmények pedig Magyarországra nézve sajnos nem túl kedvezőek.

Nálunk drágult legjobban a kenyér és a hús egész Európában

Az elsők között (sajnos)

A harmonizált fogyasztóiár-index arra szolgál, hogy egységes képet mutasson az EU tagállamaiban végbemenő inflációról. Ezt az Eurostat hozta létre annak érdekében, hogy az egyes országok adatai összehasonlíthatóak legyenek.

Ebből pedig az látszik, hogy Magyarországon májusban 13%-kal volt magasabb a fent említett index, mint januárban.

Az élelmiszerek drágulása csak Litvániában és Bulgáriában volt nagyobb mértékű, mint nálunk.

A dráguló termékek

  • kenyér: 19,4% (ez Európában a legnagyobb mértékű drágulás)
  • hús: 17,4% (szintén rekordmagas növekedés)
  • gyümölcs: 11,9% (ezzel szintén hazánk a legelső drágulásban)
  • zöldség 13,7% (nagy mértékű emelkedés, itt azonban megelőz minket Románia, Litvánia és Szlovákia)
  • tojás: 21,9% (ez a 4. legmagasabb az EU-ban)
  • olívaolaj: 3,4% (ez kifejezetten kedvező adat, a 8. legkisebb emelkedés)
  • vaj: 14,6% (a 6. legnagyobb)
  • margarin: 23,7% (2. legnagyobb mértékű drágulás)

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek