Magyarországon drágult leginkább két alapvető élelmiszer

Ugyan Európában mindenhol jelentősen drágultak az élelmiszerek, sajnos az egyik legnagyobb mértékű áremelkedésről mégis hazánkban lehet beszélni.

A hónapok óta tartó folyamatos drágulás úgy tűnik, egyre biztosabban velünk marad még egy darabig. Az élelmiszerárak emelkedése kitartóan folytatódik az egész kontinensen, különböző mértékben érintve az egyes országokat. Az Európai Unió Statisztikai Hivatala (Eurostat) folyamatosan figyeli és összehasonlítja az egyes tagállamokban megfigyelhető drágulást, az eredmények pedig Magyarországra nézve sajnos nem túl kedvezőek.

Nálunk drágult legjobban a kenyér és a hús egész Európában

Az elsők között (sajnos)

A harmonizált fogyasztóiár-index arra szolgál, hogy egységes képet mutasson az EU tagállamaiban végbemenő inflációról. Ezt az Eurostat hozta létre annak érdekében, hogy az egyes országok adatai összehasonlíthatóak legyenek.

Ebből pedig az látszik, hogy Magyarországon májusban 13%-kal volt magasabb a fent említett index, mint januárban.

Az élelmiszerek drágulása csak Litvániában és Bulgáriában volt nagyobb mértékű, mint nálunk.

A dráguló termékek

  • kenyér: 19,4% (ez Európában a legnagyobb mértékű drágulás)
  • hús: 17,4% (szintén rekordmagas növekedés)
  • gyümölcs: 11,9% (ezzel szintén hazánk a legelső drágulásban)
  • zöldség 13,7% (nagy mértékű emelkedés, itt azonban megelőz minket Románia, Litvánia és Szlovákia)
  • tojás: 21,9% (ez a 4. legmagasabb az EU-ban)
  • olívaolaj: 3,4% (ez kifejezetten kedvező adat, a 8. legkisebb emelkedés)
  • vaj: 14,6% (a 6. legnagyobb)
  • margarin: 23,7% (2. legnagyobb mértékű drágulás)

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...