Magyarországon drágult leginkább két alapvető élelmiszer

Ugyan Európában mindenhol jelentősen drágultak az élelmiszerek, sajnos az egyik legnagyobb mértékű áremelkedésről mégis hazánkban lehet beszélni.

A hónapok óta tartó folyamatos drágulás úgy tűnik, egyre biztosabban velünk marad még egy darabig. Az élelmiszerárak emelkedése kitartóan folytatódik az egész kontinensen, különböző mértékben érintve az egyes országokat. Az Európai Unió Statisztikai Hivatala (Eurostat) folyamatosan figyeli és összehasonlítja az egyes tagállamokban megfigyelhető drágulást, az eredmények pedig Magyarországra nézve sajnos nem túl kedvezőek.

Nálunk drágult legjobban a kenyér és a hús egész Európában

Az elsők között (sajnos)

A harmonizált fogyasztóiár-index arra szolgál, hogy egységes képet mutasson az EU tagállamaiban végbemenő inflációról. Ezt az Eurostat hozta létre annak érdekében, hogy az egyes országok adatai összehasonlíthatóak legyenek.

Ebből pedig az látszik, hogy Magyarországon májusban 13%-kal volt magasabb a fent említett index, mint januárban.

Az élelmiszerek drágulása csak Litvániában és Bulgáriában volt nagyobb mértékű, mint nálunk.

A dráguló termékek

  • kenyér: 19,4% (ez Európában a legnagyobb mértékű drágulás)
  • hús: 17,4% (szintén rekordmagas növekedés)
  • gyümölcs: 11,9% (ezzel szintén hazánk a legelső drágulásban)
  • zöldség 13,7% (nagy mértékű emelkedés, itt azonban megelőz minket Románia, Litvánia és Szlovákia)
  • tojás: 21,9% (ez a 4. legmagasabb az EU-ban)
  • olívaolaj: 3,4% (ez kifejezetten kedvező adat, a 8. legkisebb emelkedés)
  • vaj: 14,6% (a 6. legnagyobb)
  • margarin: 23,7% (2. legnagyobb mértékű drágulás)

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...