Mi lesz veled, sonka, tejföl? – Újabb drágulás a láthatáron, szinte minden élelmiszert érint

A takarmányok globálisan tapasztalható drágulása miatt nemcsak Magyarországon, de az egész világon tapasztalható lesz a hús- és tejtermékek drágulása.

Újabb drágulásra számíthatunk a jövőben - derül ki a Napi.hu cikkéből. A takarmányok árának 30-50 százalékos emelkedésének eredményeképpen a hús- és tejtermékek ára is várhatóan nőni fog. Mint az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből kiderül, a takarmány drágulása miatt megnőtt az állattenyésztők önköltsége, ez a megnövekedett költség pedig a hús- és tejfeldolgozókra is áttevődik.

Az ágazatban dolgozó hazai szervezetek szerint a közeljövőben világszerte, így Magyarországon is fokozatosan, de emelkedni fognak a tejtermékek és a húsok kiskereskedelmi fogyasztói árai, a fokozatos emelkedés pedig tartós dráguláshoz fog vezetni, ugyanis ekkora mértékű költségnövekedés nem tud eloszlani a termékpályák szereplői közt. A feldolgozókat is érintő energiahordozó, üzemanyag, illetve az árfolyam miatti költségnövekedés tovább súlyosbítja a helyzetet - derül ki a NAK közleményéből.

A Napi.hu írása szerint az állattenyésztést valamint a hús- és tejfeldolgozást a sertéspestis, a pár hónapja ismét feltűnt baromfiinfluenza és a koronavírus-járvány is komoly nehézségek elé állította. A takarmány árának növekedése az állattenyésztőket és a vágóhidakat is terheli nemcsak országos, de nemzetközi szinteken is, a sertéstenyésztésben élen járó Németországban is drasztikusan emelkedtek az élőállatárak az elmúlt időszakban.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...