Megint rosszabbul járunk, ha tojást akarunk venni

Jelentős mértékben emelkedhet a jövőben a tojás ára, az utóbbi időben ugyanis a takarmány is drágább lett.

A héjas étkezési tojások átadási árainak emelését kezdeményezik kereskedelmi partnereiknél a magyar tojástermelő vállalkozások. A drágulás egyik fő oka, hogy az elmúlt időszakban a takarmányok és a takarmány-alapanyagok ára is nagy mértékben nőtt, derült ki a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Ahogy az az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataiból is kiderül, a gabonafélék 25-30 százalékkal drágultak az elmúlt fél évben, a takarmánykukorica ára 2021 januárjának második felére elérte a 60 ezer forintos tonnánkénti összeget. A kész takarmányok árai ugyancsak jelentős mértékben növekedtek az elmúlt időszakban, az előrejelzések szerint pedig a következő fél évben még plusz 10 százalékos áremelkedés várható. A gazdálkodói számítások szerint a tojástermelésben mintegy 3 forint/darab önköltség-emelkedést eredményezett a takarmány árának emelkedése.

A takarmány árának emelkedése mellett a tyúktartóknak is emelniük kell a tojás árát a költségnövekedés elhárításának érdekében, máskülönben a termelők állománycsökkentésre kell, hogy kényszerüljenek. A gazdálkodók szerint az átadási árak emelésének nem kell szükségszerűen megjelennie a fogyasztói árakban, mert azok nagymértékben függnek a kereskedők árképzési gyakorlatától is.


Aktuális híreink még:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...