Megint rosszabbul járunk, ha tojást akarunk venni

Jelentős mértékben emelkedhet a jövőben a tojás ára, az utóbbi időben ugyanis a takarmány is drágább lett.

A héjas étkezési tojások átadási árainak emelését kezdeményezik kereskedelmi partnereiknél a magyar tojástermelő vállalkozások. A drágulás egyik fő oka, hogy az elmúlt időszakban a takarmányok és a takarmány-alapanyagok ára is nagy mértékben nőtt, derült ki a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Ahogy az az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataiból is kiderül, a gabonafélék 25-30 százalékkal drágultak az elmúlt fél évben, a takarmánykukorica ára 2021 januárjának második felére elérte a 60 ezer forintos tonnánkénti összeget. A kész takarmányok árai ugyancsak jelentős mértékben növekedtek az elmúlt időszakban, az előrejelzések szerint pedig a következő fél évben még plusz 10 százalékos áremelkedés várható. A gazdálkodói számítások szerint a tojástermelésben mintegy 3 forint/darab önköltség-emelkedést eredményezett a takarmány árának emelkedése.

A takarmány árának emelkedése mellett a tyúktartóknak is emelniük kell a tojás árát a költségnövekedés elhárításának érdekében, máskülönben a termelők állománycsökkentésre kell, hogy kényszerüljenek. A gazdálkodók szerint az átadási árak emelésének nem kell szükségszerűen megjelennie a fogyasztói árakban, mert azok nagymértékben függnek a kereskedők árképzési gyakorlatától is.


Aktuális híreink még:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...