Ennyivel nőtt a paradicsom és az uborka ára egy év alatt

Eddig nem látott mértékben emelkednek az élelmiszerárak, van olyan zöldség, amely tavalyhoz képest 63 százalékkal drágult meg. A szakértők szerint ennek több oka is van.

A paradicsom kétharmadával, az uborka és a körte pedig negyedével lett drágább tavalyhoz képest – írja a 24.hu az RTL Híradó riportjára hivatkozva. A budapesti nagybani piacon az év 9. hetében mért árak alapján a paradicsom 63 százalékkal, a körte 25 százalékkal, az uborka 24, a kaliforniai paprika pedig 16 százalékkal drágább a tavalyi árakhoz képest az Agrárközgazdasági Intézet szerint. A legfrissebb adatokat az intézet éppen akkor mérte, amikor kitört az orosz-ukrán háború, a szomszédban dúló harcok pedig az élelmiszerárakra is hatással vannak, és lesznek is még a szakértők szerint.

Kelemen Péter, a Fruitveb Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója az RTL Híradónak elmondta, több oka is van annak, mi miatt nőttek ilyen nagy mértékben az árak:

  • Megnövekedett a fuvarköltség, amely import termékek esetében még jobban érzékelhető, ráadásul az energiaárak is a felével növekedtek, a bérköltség pedig ötödével több.
  • A szinte egész országra kiterjedő aszály miatt szintén növekednek a termények árai, ez ugyanis a termelésben okoz többletköltségeket.
  • A drágulás egyik szintén meghatározó oka az infláció, amely csak februárban 8,3 százalékos volt az előző hónaphoz képest, A GKI adatai szerint pedig az éves infláció a 2022-es év végére elérheti a 9 százalékot.
  • A dráguláshoz a hektikus euroárfolyam is hozzájárul a szakértő szerint.

A kelet-magyarországi régió kivételével szinte mindenhol aszály van az országban, Allaga Tamás meteorológus szerint főleg az ország középső területein nagyjából 60-80 milliméternyi – tehát majdnem egy év alatt lehulló – csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy a talaj megfelelő telítettséget érjen el.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...