Drágul a liszt, és vele ezek a termékek is

Öröm az ürömben, hogy bár kevesebb búzát arattak idén, de a minőség javult.

Elégedettek a termelők az idei búzatermés mennyiségével és minőségével is, bár idén a tavalyi rekordévhez képest 10-15 százalékkal lesz kevesebb a termés.A búza ára az elmúlt hetekben némileg emelkedett, de a termelők további árnövekedést várnak.

A VilággazdaságnakLakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója ennél jelentősebb mértékű, 10 százalékos drágulásról számolt be.Megjegyezte, a június elején jellemző, tonnánkénti 37-40 ezer forintos búzaárak is emelkedtek, és most már 44-45 ezer forintos jegyzések is vannak.

A búza árának emelkedése miatt fog drágulni a liszt ára. Augusztusban körülbelül 5-10 százalékos emelkedésre lehet számítani. Ha pedig drágul a liszt, akkor nem nehéz kitalálni, hogy a drágulás a kenyeret és a pékárukat is érintheti. A szakértők azonban nyugalomra intenek, szerintük a lisztáremelkedésből eredő fogyasztói többletkiadás nem lesz nagymértékű, éves szinten és egy főre vetítve 600-1000 forintot jelent majd.

Az egyes termékek átlagárai jelenleg így alakulnak:

  • finomliszt: 170 Ft/kg
  • rétesliszt: 188,33 Ft/kg
  • fehér kenyér: 285,33 Ft/kg
  • kifli: 18,4 Ft/db
  • zsemle: 18,8 Ft/db
  • étkezési búzadara: 203,22 Ft/kg

(Forrás: AKI)

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...