A drágább mindig finomabb?

Az ár döntően befolyásolja, hogy mennyire kedvelünk egy éttermi fogást - állapították meg amerikai kutatók. Minél drágább valami, annál jobban ízlik. Vajon tényleg így van ez?

Aszalt szilvás kacsamell 1500 forintért vs. aszalt szilvás kacsamell 4000 forintért. Ti melyiket választanátok? Az amerikai Cornell University kutatói szerint az emberek többsége a második opciót találná ízletesebbnek, pedig egyazon étekről van szó. Tanulmányuk szerint a drágább fogásokat általában pozitívabban értékeljük, és azok a fogyasztók, akik kevesebbet fizetnek ugyanazért az ételért, többször panaszkodnak puffadásra, és gyakrabban van rossz lelkiismeretük étkezés után.

Aszalt szilvás kacsamell recept

A következtetések alapjául egy kísérlet szolgál, amelyben 139 vacsorázót invitáltak meg egy new yorki olasz étterembe, és felajánlották, hogy annyit ehetnek, amennyit csak szeretnének. A csoport egyik felének négy, a másiknak pedig nyolc dollárt számláztak fel mindezért. Bár a kísérleti alanyok mindkét esetben ugyanannyi mennyiségű ételt fogyasztottak el, a drágábban étkezők átlagban 11 százalékkal jobbra értékelték a menüt, mint az olcsóbb opció kiválasztottjai.

Az is kiderült, hogy akik kevesebbet fizettek, jellemzően többször beszéltek emésztési panaszokról, illetve gyakrabban volt lelkiismeret-furdalásuk, amiért állításuk szerint túl sokat ettek. A kutatókat meglepte a tény, hogy függetlenül az ártól, mindkét kategória tagjai ugyanannyi ennivalót raktak a tányérjukra, ám mégis sokkal elégedettebbek voltak azok, akiknek mélyebben a zsebükbe kellett nyúlniuk.

Paradicsomos bruschetta

Hideg olasz előétel. Elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Eredetileg a pirított kenyérszeleteket bedörzsölték fokhagymával, meglocsolták extra szűz olívaolajjal és már ...

Spagetti paradicsomos húsgombóccal

Számtalan Woody Allen film közül a Süti nem süti az egyik kedvencem, mert hihetetlenül vicces karakterekkel, számtalan remek sütivel és tésztával van ellátva. A pár minden este együtt ...

Tiramisu 5. - az "igazi"

Ezt a receptet egy kedves mesterszakács barátomtól tanultam, aki meg Olaszországban tanulta. Sőt, a Szardínián élő barátnőmmel is konzultáltam, és ők is így készítik, annyi ...

Korábbi tanulmányok is hasonló eredményeket produkáltak: az ár szerves része az étkezési élménynek, és bár vaktesztek keretén belül az alanyok gyakran kedvelnek olcsóbb borokat, mégis nagyobb élvezetet jelent számukra olyat inni, amelyen borsosabb árcímkék vannak.

Ugyanez a helyzet a homárral is. Bár a tengeri állat nyers ára az utóbbi időben drasztikusan csökkent, az éttermek mégis vonakodnak attól, hogy olcsóbban árusítsák azt, mert az igazi élményhez a magas ár is hozzátartozik. De vajon ez tényleg így van hazánkban is?

(via The Huffington Post)

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Megérkezett az ünnepi asztal új sztárja: ez a bejgli tarolni...

Mivel már hazánkban is dubajicsoki-lázban ég mindenki, így várható volt, hogy az új slágertermék a karácsonyi édessségek sorát is megostromolja. Nem kellett sokáig várni, hogy megjelenjen a dubaji csokis szaloncukor és bejgli. Utóbbi pedig még a hagyományos ízeket is letarolhatja.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...