Az olvasás hizlal?

Amikor a szerkesztőségben megtudtuk, hogy a közelben fánküzlet nyílik, akkor elkezdtük visszaszámolni a napokat. Sokáig hiába, de most már tudjuk, megérte eddig várni!

A Pozsonyi út és környéke eddig is hemzsegett a jobbnál jobb üzletektől, beülős helyektől, de úgy látszik, mindig van hova fokozni. Nem elég, hogy nemrégiben megnyitott a Fragola, most a The Donut Library határozott úgy, hogy a Budagyöngyéből átköltözik Lipóciába. Ennyit a fogyókúráról és a kocka hasról. Na mindegy, én az ő álláspontjukon vagyok, mert ahogy ars poeticájukban fogalmaztak: „Az élet szép. Bármennyire is megkopott már ez a mondat.” Mi az, hogy szép? Ilyen fánkok társaságában egyszerűen gyönyörű!

Először nem értettem a koncepciót: hogy jön össze a fánk meg az olvasás? Aztán erre hamar megadják a választ, mert úgy döntöttek, hogy nem műanyag játékokkal csábítják be a gyermekeket (bár itt tenném hozzá, hogy a fánkok önmagukban elég csábítóak), hanem inkább olvasásra ösztönzik őket. Azon kívül, hogy jóllakatnak bennünket, még művelnek is, ráadásul a hangulatot is tökéletesen megteremtették hozzá. Minimalista, visszafogott, kicsit modern, kicsit régi, de határozottan magával ragadó. Olyannyira, hogy tényleg kedvet kapunk, hogy a polcról leemeljünk egy könyvet és egy-két kellemes órát eltöltsünk itt, nyugalomban. Jól is esik néha kiszakadni a rohanó világból és megállni egy pillanatra, mély levegőt venni, megenni egy fánkot és elkortyolgatni hozzá egy kávét. Engem megvett a koncepció, ráadásul az első könyv, amit kiszúrtam a polcon, az a legnagyobb kedvencem volt, szóval én maradtam volna még, ha most nem a cikket írnám róla.

Mindehhez jön még az a tény, hogy természetes alapanyagokat használnak fel a fánkok készítése során. Tej, tojás, liszt, cukor, vaj – nincsen bűvészkedés, mesterséges ízfokozók vagy térfogatnövelők. Természetesen meg is kóstoltuk a sütiket és azt kell mondanom, hogy nemcsak szépek, hanem valóban finomak is. Ne keressünk itt kólát sem vagy bármely más szénsavas csodát, helyette kapunk szörpöt, de a fánkhoz inkább egy nagy pohár tejet javasolunk. Fagyit is ehetünk ám, nem is akármilyet, mert a világ egyik legjobb, előre csomagolt jeges desszertjével csábítanak, a Ben and Jerry's jóvoltából. Ennél a pontnál jutottam el arra, hogy gondolatban már ki is dobtam a futócipőmet. Ha ez még mindig nem lenne elég meggyőző, akkor még egy érv a Donut Library mellett, az az, hogy a nap végére gazdátlanul maradt, a polcon árválkodó fánkokat a közeli gyermekotthonba viszik el. Igazi nemes cselekedet, bár ha rajtunk múlik, akkor nem sok minden marad majd zárásra. Lassan már túl szép, hogy igaz legyen, nem? Aki nem hiszi, az járjon utána a XIII. kerület, Pozsonyi út 22-ben!

The Donut Library >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...