Dolgozó anyuka versus otthon maradó anyuka - ki mit mondana a másiknak?

Rengeteg dolog befolyásolja, hogy egy anyuka mikor megy/mehet vissza dolgozni. Többnyire egy éves kor után merül fel a kérdés, hogy “menni vagy nem menni”? 

Akárhogyan döntünk, jó eséllyel újra és újra megkérdőjelezzük majd a döntésünket. Más anyukákhoz hasonlítgatjuk magunkat és a babánkat, bizonyítékokat keresve arra, hogy jól választottunk. Vannak nehézségeink, de a másik választás sem fenékig tejfel! A környezetünk tán még gerjeszti is a feszültséget a dolgozó anyuka és az otthon maradó anyuka között. Pedig ha elfogadjuk egymás döntését, pozitívan viszonyulunk egymáshoz, akár segtíhetünk is egymásnak leküzdeni a negatív érzéseinket…

Ezt várja az otthon maradó anyuka a dolgozó anyukától:

  • Ne kérdezz a karrierterveimről, arról, hogy mikor fogom végre hasznosítani a diplomámat, és arról se, hogy egy olyan kreatív és közösségi ember, mint én, hogy viseli a kismamalétet.
  • Viszont nyugodtan öntsd ki a szívedet és sztorizz a főnökeidről, az irodai pletykákról, és mindenről, ami a “felnőtt világban” történik. Jót is, rosszat is. Csak hogy egy kicsit én is részese lehessek valami olyasminek, ami most hiányzik a mindennapjaimból…
  • Ha találsz egy jó babysittert, ne hezitálj megosztani velem a telefonszámát! Ha vonakodnék egy kicsit, mesélj történeteket arról, milyen jót játszottak a babáddal, amikor neked elhúzodott egy értekezleted, és nem értél oda a bölcsibe. Vagy arról, milyen könnyen elaltatta a picit, amikor neked céges vacsorára kellett menned. Ja és említsd meg azt is, hogy vacsorázni nemcsak kollégákkal lehet, hanem a párunkkal is!
  • Húúú és az mennyire feldob, ha egy munkahelyi problémával, kérdéssel kapcsolatban megkérdezed a véleményemet! Mert attól, hogy éppen most nem dolgozom, lehetnek jó meglátásaim. Nem felejtettem el mindent. Jót teszel velem, ha nemcsak a babagondozás kapcsán tartasz hasznos beszélgetőpartnernek.

És így támogathatja a dolgozó anyukát az otthon maradó anyuka:

  • Jólesik, ha dicséretet kapok tőled az anyai teljesítményemmel kapcsolatban. Mindegy, hogy a babám frizuráját dícséred meg, a babaszoba berendezését vagy a közös hétvégi kertipartyra sütött sütimet, hihetetlenül sokat jelent nekem.
  • Tényleg csak kivételes esetekben, de előfordulhat, hogy a segítségedet kérem, mert sehogy sem tudom megoldani a babám felügyeletét. Már magáért a segítségért is nagyon hálás vagyok, hát még ha ezt úgy teszed, hogy közben megpróbálod enyhíteni a lelkiismeretfurdalásomat…
  • Nyomasztó tud lenni, amikor úgy érzem, hogy nem tudok elég időt és energiát fordítani a babás programokra – például a mi lakásunk nincs tele saját kezűleg, a babával készített ünnepi díszekkel karácsony előtt, vagy nem jutunk el olyan kreatív foglalkozásokra, amiket pedig mindketten nagyon élveznénk. Sokszor nem is tudok róla, hogy milyen lehetőségek lennének, mert nincs időm utánajárni. Persze ha egy barátnő figyelmeztet, vagy ötletekkel, sablonokkal, receptekkel lát el, mindjárt könnyebben boldogulok!
  • Szólj, ha túlzásba viszem a munkát. Ha úgy látod, hogy egyre feszültebb vagyok, hogy egyre több a túlóra vagy a “hétvégi feladat”. Fontos a munkahely, de nem mindenáron. Az anyaság legalább olyan fontos, és képesnek kell lennem kiállnom magamért a munkahelyemen. Bátrabb vagyok, ha te is támogatsz!
via sheknows.comMég több cikk a témában: anyaszoba/facebook

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...