Dobd fel az ételed! II. rész

Ha az alapmártásokat már gond nélkül el tudod készíteni, könnyedén varázsolhatsz belőlük számos további szószt. Hogy hogyan lesz négy mártásból tizenkettő? Mindjárt kiderül!

Kaporszósz

Párom anyukája mindig ígérte, hogy egyszer majd főz nekem kaporszószt, ahogy annak idején az ő anyukája készítette. Azért csak nekem, mert szerinte én biztos szeretném. Én ugyanis nem ...

Hogyan lesz négyből tizenkettő? Hát így:

besamel alapból:

  • besamel + legírozás + reszelt sajt = Gratin mártás
  • gratin + vaj + szerecsendió = Mornay mártás
  • besamel + sajtok = sajtmártás

hollandi alapból:

  • hollandi + tárkony + tárkonyecet = Beárni mártás
  • hollandi + spenótpüré = Firenzei mártás
  • hollandi + narancslé + narancshéj = Máltai mártás

veloutée alapból:

  • veloutée + cayenne bors + citromlé = Supreme mártás
  • supreme mártás + paradicsompüré + vaj = Auróra szósz
  • veloutée + tojás + fehérbor + spenótpüré = Velencei mártás

barna mártás alapból:

  • barna mártás + Madeira bor = Madeira mártás
  • barna mártás + egri bikavér + vaj = Egri mártás
  • barna mártás + gomba = barna gombamártás

Alfredo szósz

Ezt a receptet David Joachim: Szószok ínyenceknek című könyvből vettük. Nagyon megtetszett, mivel sokoldalúan felhasználható, és nagyon ízletes.

Fehérbor mártás

A fehér (veloute) alapmártásból készítjük. Remek kísérője halaknak, terrineknek, sültetnek, pástétomoknak. Először én is rakott csülökhöz készítettem.

Tartármártás

Keresztfiam a rántott hús, vagy a rántott padlizsán mellé akkor is kiköveteli, ha egyéb salátát készítek hozzá. Ha időm engedi, saját készítésű majonézt szoktam használni hozzá, ...

Nemzetek mártásai

A konyhaművészetben világszerte elterjedt mártásokon kívül, szinte minden nemzet büszkélkedhet a saját országára jellemző szószokkal, melyek közül sok átlépte a határokat, és mindenfelé nagy örömmel készítik őket. Ki ne ismerni a spanyol/ mexikói konyhából a különféle salsákat (salsa verde, salsa rosa, salsa cruda), és a guacamole-t, vagy az indiai chutney-kat és raitákat. A kínai édes-savanyú mártás is meghódította a világot, ahogy az Egyesült Államok BBQ szószát is sokfelé kedvelik.

Hidegen ajánljuk!

Ha mártás, nem feltétlenül meleg. Íme a legnépszerűbb négy hideg mártás:

Vinaigrette (ecetolajöntet), majonéz, tartár és remulád mártás ( = majonéz + mustár, bors, ecetes uborka, vöröshagyma, kapribogyó, petrezselyem, tárkony).

Salsa Roja

A Salsa Roja egyféle paradicsomos salsa. Főzött paradicsommal készül, általában melegen tálalják, de hidegen is kiváló. Főként mexikói, illetve közép-amerikai konyhák jellemző ...

Kínai szilvaszósz

Már régóta  terveztem az elkészítését.  Kár, hogy eddig vártam vele, mert nagyon finom. Sokféle változata létezik. Az eredeti kínai receptben rizsecettel főzik.  Azt is ki fogom ...

És a többi…

További gyakori mártások, szószok: kapormártás, zödborsmártás, meggymártás, fokhagymamártás (aioli), cumberland mártás, zakuszka, tzatziki, gombamártás, ajvár.

Dobd fel az ételed! I. rész >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...