Ha az alapmártásokat már gond nélkül el tudod készíteni, könnyedén varázsolhatsz belőlük számos további szószt. Hogy hogyan lesz négy mártásból tizenkettő? Mindjárt kiderül!
Hogyan lesz négyből tizenkettő? Hát így:
besamel alapból:
- besamel + legírozás + reszelt sajt = Gratin mártás
- gratin + vaj + szerecsendió = Mornay mártás
- besamel + sajtok = sajtmártás
hollandi alapból:
- hollandi + tárkony + tárkonyecet = Beárni mártás
- hollandi + spenótpüré = Firenzei mártás
- hollandi + narancslé + narancshéj = Máltai mártás
veloutée alapból:
- veloutée + cayenne bors + citromlé = Supreme mártás
- supreme mártás + paradicsompüré + vaj = Auróra szósz
- veloutée + tojás + fehérbor + spenótpüré = Velencei mártás
barna mártás alapból:
- barna mártás + Madeira bor = Madeira mártás
- barna mártás + egri bikavér + vaj = Egri mártás
- barna mártás + gomba = barna gombamártás
Nemzetek mártásai
A konyhaművészetben világszerte elterjedt mártásokon kívül, szinte minden nemzet büszkélkedhet a saját országára jellemző szószokkal, melyek közül sok átlépte a határokat, és mindenfelé nagy örömmel készítik őket. Ki ne ismerni a spanyol/ mexikói konyhából a különféle salsákat (salsa verde, salsa rosa, salsa cruda), és a guacamole-t, vagy az indiai chutney-kat és raitákat. A kínai édes-savanyú mártás is meghódította a világot, ahogy az Egyesült Államok BBQ szószát is sokfelé kedvelik.
Hidegen ajánljuk!
Ha mártás, nem feltétlenül meleg. Íme a legnépszerűbb négy hideg mártás:
Vinaigrette (ecetolajöntet), majonéz, tartár és remulád mártás ( = majonéz + mustár, bors, ecetes uborka, vöröshagyma, kapribogyó, petrezselyem, tárkony).
És a többi…
További gyakori mártások, szószok: kapormártás, zödborsmártás, meggymártás, fokhagymamártás (aioli), cumberland mártás, zakuszka, tzatziki, gombamártás, ajvár.
Dobd fel az ételed! I. rész >>
A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>