Eddig te sem jeleskedtél, ha mártásokról volt szó? Pedig megéri közelebbi barátságot kötni a szószokkal, sokat lendítenek az ízeken. Gyere, és ismerd meg az alapmártásokat!
Ha az alapmártások megvannak, kinyílnak a szószok világának kapui, és könnyűszerrel elkápráztathatod vendégeidet a húsos, halas fogások mellé feladott ínycsiklandó mártásaiddal. Merüljünk bele!
Anyamártások
Többféle besorolás létezik, mi most a 4+1-est ismertetjük:
fajta | alapja | mihez |
besamel mártás | tej | fehér húsokhoz, zöldséges ételekhez, lasagnéhoz |
veloutée mártás | fehér alaplé | csirke-és halételekhez |
vajszósz (pl. hollandi mártás) | tisztított vaj | zöldségekhez, halakhoz |
barna mártás | barna alaplé | vöröshúsokhoz |
paradicsomszósz | paradicsomlé | tésztához, húsgombóchoz |
Még több majonéz receptet itt találsz >>
Mártások célja, hogy…
- komlexebbé varázsolják a fogásokat;
- kiemelik az ételek ízét;
- szaftosabbá teszik őket;
- az esztétikusabb tálalást segítik.
Szabályok és tippek mártáskészítéshez
- Mártásunk legyen mindig sűrű, bársonyos és csomómentes.
NoSalty-tipp: Habverővel készítsük a mártásokat, így elkerülhetjük a csomósodást. Ha mégis csomós lenne a szószunk, botmixerrel korrigálhatjuk.
- Az adott fogáshoz kínált szósz nem csak ízben, színben is harmonizáljon az étellel.
- A legírozással vagy montírozással készülő mártásokat tilos forralni, mert kicsapódnak az összetevői.
- A meleg mártásokat lassan, alacsony tűzön készítsük, és fogyasztásig vízfürdőben, lefedve tartsuk melegen.
NoSalty-tipp: Ha híg lett a mártásunk, némi beurre manié (vaj és liszt egyenlő arányban összegyúrva) hozzáadásával sűrűbbé tehetjük.
- A hideg mártásokat erőteljesebben fűszerezzük, mert a hideg ételekben nehezebben jönnek ki az ízek.
További mártás receptek itt >>