Dobd fel az ételed! I. rész

Eddig te sem jeleskedtél, ha mártásokról volt szó? Pedig megéri közelebbi barátságot kötni a szószokkal, sokat lendítenek az ízeken. Gyere, és ismerd meg az alapmártásokat!

Hollandi mártás

A hollandi mártás tojássárgájából, vajból készült savanykás főzött mártás, amely ebben a formában is igen finom, de különböző módon ízesítve, több mártás alapjául is ...

Ha az alapmártások megvannak, kinyílnak a szószok világának kapui, és könnyűszerrel elkápráztathatod vendégeidet a húsos, halas fogások mellé feladott ínycsiklandó mártásaiddal. Merüljünk bele!

Anyamártások

Többféle besorolás létezik, mi most a 4+1-est ismertetjük:

fajtaalapjamihez
besamel mártástejfehér húsokhoz, zöldséges ételekhez, lasagnéhoz
veloutée mártásfehér alaplé csirke-és halételekhez
vajszósz (pl. hollandi mártás)tisztított vaj zöldségekhez, halakhoz
barna mártásbarna alaplé vöröshúsokhoz
paradicsomszószparadicsomlé tésztához, húsgombóchoz

Még több majonéz receptet itt találsz >>

Majonéz vegadiától

A boltokban kapható majonézt is szeretjük, de a legnagyobb gondom vele, hogy tele vannak minden rosszal.. Ezért próbáltam elkészíteni olyan majonézt, amely a leginkább hasonlít a ...

Fehér mártás - veloute

Ha többre vágyunk a porokból, félkész termékekből készült, vagy bolti majonézből kikavart mártásoknál, ha egy kis lassításra, kényeztetésre van szükségünk, készítsünk ...

Változatok majonézre

Nem tudom mások is annyira szeretik-e a majonézt és a majonézes ételeket, mint mi. Ezek a variációk azért jók, mert feldobhatjuk vele a megszokott ízeket. A Mester Kiadó receptkártya ...

Mártások célja, hogy…

  1. komlexebbé varázsolják a fogásokat;
  2. kiemelik az ételek ízét;
  3. szaftosabbá teszik őket;
  4. az esztétikusabb tálalást segítik.

Szabályok és tippek mártáskészítéshez

  • Mártásunk legyen mindig sűrű, bársonyos és csomómentes.

NoSalty-tipp: Habverővel készítsük a mártásokat, így elkerülhetjük a csomósodást. Ha mégis csomós lenne a szószunk, botmixerrel korrigálhatjuk.

  • Az adott fogáshoz kínált szósz nem csak ízben, színben is harmonizáljon az étellel.
  • A legírozással vagy montírozással készülő mártásokat tilos forralni, mert kicsapódnak az összetevői.
  • A meleg mártásokat lassan, alacsony tűzön készítsük, és fogyasztásig vízfürdőben, lefedve tartsuk melegen.

NoSalty-tipp: Ha híg lett a mártásunk, némi beurre manié (vaj és liszt egyenlő arányban összegyúrva) hozzáadásával sűrűbbé tehetjük.

  • A hideg mártásokat erőteljesebben fűszerezzük, mert a hideg ételekben nehezebben jönnek ki az ízek.

További mártás receptek itt >>

Gombás barnamártás újragondolva

Barna mártás. Ez a francia konyha egyik alappillére, alapmártása. Megannyi másféle mártáshoz, körethez, főételhez és miegymáshoz használják fel. Ez itt egy általam átgondolt, ...

SZ

Mártsd valóra! >>

Mártsd be magad a jóba! >>

Így készíts finom mártást! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...