Döbbenet: drágább lesz a sertéshús, mint a marha?

2019. szeptemberéig átlagosan 10-12 százalékkal nőtt a sertéshús ára, szakértők szerint pedig további áremelkedésre kell számítani. 

Magyar Húsiparosok Szövetségnek elnöke szerint nem áll meg a sertéshúr árának emelkedése, a Népszava cikke szerint a drágulás kiváltó oka az afrikai sertéspestis (ASP), mely már Magyarországon is szedett magának állatáldozatokat.

A lap szerint nem kizárt, hogy a sertéshús ára nemhogy utolérheti, néhány esetben meg is haladhatja a marhahús árát.

A lap szerint egyes piaci szereplők azt sem zárják ki, hogy a sertéshús ára utoléri, esetenként meg is haladhatja a marhahúsét. A drágulással még valószínűleg egy-két évig együtt kell élnünk, egyelőre senki nem tudja megjósolni, mikor ér véget a járvány - mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.
Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, a fertőzött állatok viszont szinte kivétel nélkül elpusztulnak. A járvány ellen egyelőre nincsen semmilyen gyógyszer vagy védőoltás. Míg egyes becslések szerint Kínában csaknem 100 millió állatot kellett levágni a fertőzések miatt, addig Romániában már akkora hiány lett sertéshúsból az elpusztult, vagy elpusztított állatok miatt, hogy egy év alatt megkétszereződött a magyar export a szomszédos országba.

via 24.hu, Népszava

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...