4 mód, amivel diót csempészhetsz szinte minden édességbe

Vannak a leplezetlenül diós sütemények, vannak a rejtetten magvat tartalmazók, és végül vannak azok az édességek, amelyekben nincs a csonthéjasból, pedig igazán lehetne. Most arra nézzünk pár módszert, hogyan csempészhetünk diót ebbe az utolsó kategóriába.

Minden diós sütemény más élményt okoz (gondoljunk a zserbó ünnepélyességére, a diós csiga reggel rohanós ropogására vagy egy almás pite bújtatott diódarabkáinak meglepetésére), egy valamiben azonban mégis megegyeznek: viszonylag egyhangúan foglalják magukba a diót. És abszolút nem az ízekre kell itt gondolni – azokból ugyanis van bőven – hanem arra, hogy a piskóták, kevertek, batyuk, kekszek és piték mind egész, darabolt vagy darált formájában használják az olajos magvat. Ami csak azért probléma, mert így egy sor desszert kénytelen lesz nélkülözni a dió fantasztikus aromáját – kivéve persze, ha olyan módszereket vetünk be, amelyekkel tovább bővíthetjük a diós sütemények körét.

4 mód, amivel diót csempészhetsz szinte minden édességbe

Grillázs

Karamellizált cukorba fagyott durva dió: mennyi búcsú felcsavart nyalánksága juthat eszünkbe róla. Persze nemcsak venni, de házilag készíteni is lehet, ráadásul nem is ördöngösség.

Az óvatosan melegített, olvasztott majd karamellizált cukorba diót szórunk, majd a gyorsan elkevert masszát két sütőpapír közé öntjük és sodrófával kilapítjuk.

Az így kapott fényes, borostyánárnyalatú, kemény lapot aztán tetszőleges méretű darabokra törhetjük. A közepes, apróbb szemcsék kellemesen megolvadnak bármilyen piskótában, muffinban, kevert tésztában, de keksztésztákba is szórhatjuk.

Ha pedig aprítógépben teljesen finomra őröljük, hasonlóan vethetjük be, mint a kristálycukrot. Annyi különbséggel, hogy a grillázspor utánozhatatlan diós-karamellás ízt ad majd minden édességnek. Főzhetünk vele krémeket, forgathatunk bele kekszeket, kerülhet különböző gyümölcsös töltelékekbe is.

Grillázsos zserbótorta

A zserbó ízhármasa egy olyan klasszikusan karácsonyi párosítás, ami nélkül nehéz elképzelni ezt az időszakot. Szerencsére nem is kell, hiszen itt a jól ismert sütemény, mondjuk egy ...

Dióvaj

Kellő erővel és kitartással minden olajos magot lágy, folyékony „vajjá” dolgozhatunk, és e szabály alól a dió sem kivétel. Népszerűbb rokonához, a mogyoróvajhoz hasonlóan ehhez sem lesz másra szükségünk, mint magára a magra.

Tegyük a diót késes aprítóba és dolgozzuk addig, míg teljesen krémes és sima állagot nem vesz fel – ehhez nagyjából 5-7 perc kell majd. Ne adjunk hozzá olajat, vizet, semmit, maximum egy csipet sót.

A dióvajat használjuk bármilyen hagyományos zsiradékkal együtt, tegyünk 1-2 evőkanállal a vajhoz, olajhoz, mikor éppen a cukorral habosítjuk. Kerülhet habokba, mousse-okba, pohárkrémekbe és pudingokba, egyedül arra figyeljünk, hogy ne tegyük ki túl sok közvetlen hőnek. A sütést leszámítva ne melegítsük, forraljuk, pirítsuk.

Vegán banánkenyér

Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...

6 hozzávalós sajttortakocka

Imádni fogjátok ezt a szuper egyszerű desszertreceptet. Ezekhez a sajttortakockákhoz mindössze 6 hozzávaló szükséges, és gazdag mogyoróvajas-mascarponés töltelékkel, vajas ...

Diós tej

Továbbra is tejtermékterületen maradva irányítsuk figyelmünket a tejre, tejszínre. Ezek a zsíros alapanyagok kiválóan alkalmasak arra, hogy különböző más hozzávalók ízeit, aromáját átvegyék és süteményekbe szállítsák.

Ha például diót áztatunk tejbe, nagyon kellemes, enyhe módon kaphatjuk meg aromáját bármiben, amit az ízesített tejtermékből készítünk. Ezt elérhetjük hideg és meleg módon is: előbbihez áztassuk a diót tejbe és hagyjuk állni egy éjszaka erejéig (utána se dobjuk ki a magvat, szárítsuk ki sütőben, alacsony hőfokon, majd fogyasszuk el magában/sajtokkal/stb.), az utóbbi esetében pedig melegítsük alacsony lángon a tejet/tejszínt nagyjából 15-20 percig folyamatos kevergetés mellett, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Mindegy milyen módon készítjük, a diós tejet felhasználhatjuk tejjel és tejszínnel készített süteményekhez, krémekhez, desszertekhez.

Gesztenyés piskótarolád

Imádok piskótát sütni, de valahogy tekercset még nem készítettem. Most hogy újból itt az ősz, a kedvenc töltelékemmel álltam neki, és bátran ajánlom ezt a rögtönzött receptet ...

Klasszikus máglyarakás

A máglyarakás az az egész évben készíthető édesség, ami klasszikusnak számít, és tényleg nagyon sokan szeretik. Nővérem első komolyabb konyhai próbálkozásai között tartjuk ...

Diótej

Nem, nem szerepel duplán ugyanaz a módszer a cikkben: figyeljük csak meg egy bizonyos ’s’ betű hiányát az alcímben. Ugyanis a diótej más, mint a diós tej, hiszen semmilyen tejterméket nem tartalmaz, teljesen növényi alapanyag.

A dió is ugyanúgy képes folyadékká alakulni

A zab, mandula vagy kókusz ismertebb növényitej-alap, azonban a dió is ugyanúgy képes folyadékká alakulni: áztassuk vízbe a magvat egy éjszakára, majd szűrjük és öblítsük le. Tegyük turmixgépbe azonos térfogatú vízzel, egy csipet sóval és dolgozzuk teljesen simára.

Szűrjük át, és már használhatjuk is, amire csak szeretnénk. Kiváló vegán édességek készülhetnek a bevetésével a kevert piskótától egészen a créme brulée-ig.

Céklás-étcsokis brownie

Zöldséggel dúsítani a csokis süteményeket azért remek megoldás, mert a jócskán lejjebb tornázhatjuk vele a süti zsír- és szénhidráttartalmát, miközben a rosttartalmat pedig ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hajmeresztően izgalmas konyhai megoldások:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...